Türkmenistan Kahve Yetiştirmeyi Planlıyor

22 Ekim 2019

Bereketli Toprak gazetesinin haberine göre, T.N.Niyazov (TAU) 'dan sonra gelen Türkmen Ziraat Üniversitesi'nde kahve yetiştirme yollarına ilişkin görüş alışverişi gerçekleşti.

Bu, Fransız şirket Agreenium Prof. Etienne Saur'un TAU'daki Uluslararası İlişkiler Bölümü başkanı ile yaptığı görüşmede açıklandı. Konuk, deneyimli öğretmenlerle birlikte, Fransa’daki Türkmen topraklarında kullanılan pamuk ekim yöntemlerini tanıtmanın yollarını tartıştı.

Taraflar, İnternet üzerinden çevrimiçi sınıfların organizasyonu ve Agreenium'un yapısına dahil olan deneyimli üniversite öğretmenleriyle ortak araştırma çalışmaları hakkında görüşmelerde bulundu. Bu toplantıların düzenli olarak yapılması Türkmenistan’ın bilim ve üretim üssünü ve dünya düzeyindeki yükselişini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır.

Toplantıda profesör, katılımcıları Fransız şirketinin faaliyetleri hakkında bilgilendirdi. Şu anda, Agrenium, Avrupa, Asya ve Afrika'da tarım, veterinerlik ve çevre koruma alanlarında birçok büyük proje yürütmektedir. Şirket, Fransa'da 15 üniversite, 4 araştırma kurumu ve yaklaşık 100 araştırma laboratuvarı içermektedir. Şirket çoğunlukla yabani ağaçların ekimi, insanlar ve hayvanlar için güvenli bitki ekimi, çevre koruma ve çevre dostu biyolojik gübrelerin üretimi ile ilgilenmektedir.

Kahve, çoğunlukla Afrika, Asya ve Latin Amerika'daki nemli iklimlerde yetişir. Bir kahve bitkisi 5 yıl sonra meyve vermeye başlayacaktır. Bugün itibariyle dünyada yaklaşık 25 milyon hane kahve yetiştirmekle meşgul.

Kaynak: nCa news bulletin