Türkmenistan, Kazakistan sınırına giden karayolu yeniden inşa edilecek

20 Nisan 2019

Karayolu inşaatı, komşu ülkeler arasındaki ticaret hacmini, yük taşımacılık hacmini ve yolcu trafiğini artıracaktır.
Türkmenistan, Hazar Denizi’nin kıyısında bulunan Türkmenbaşı şehri ile Kazakistan sınırına kadar olan 225 kilometrelik karayolunu tamamen yeniden yapılandıracak. Hazar Denizi kıyısında uzanan karayolu, yüksek hızlı Aşkabat-Türkmenbaşı otobanının devamını oluşturacak.
Türkmenistan İnşaat ve Mimarlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, mevcut karayolu 2 şeritli olup, artan yük taşımacılık hacmini kaldırmıyor. Şimdilik günlük 1200 araç bu yolu kullanmaktadır. Bu nedenle yeni karayolu projesi hazırlandı. 4 şeritli karayolu uluslararası standartlarda inşa edilecek. Yolun genişliği iki kattan fazla arttırılarak, 22,5 metreye kadar çıkarılacak.
Karayolunun kenarlarına metal perde çitler kurulacak. Tamamen modern gereksinimlere göre inşa edilecek. Arabalar için otopark, benzin istasyonları, servis istasyonları, yiyecek ve içecek satış yerleri, otoyol bakım hizmetleri binaları, trafik polisi binası yapılması planlanmaktadır.
Türkmenistan’da son yıllarda ulaşım altyapısının tamamen yenilenmesi için büyük yatırımlara imza atılmaktadır. 2019 yılının başında Türkmen şirketlerden kurulan konsorsiyum 2,3 milyar dolarlık Aşkabat-Türkmenabat otobanının inşasına başladı.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni