Türkmenistan kimya endüstrisi: çeşitlendirme ve ihracat

09 Aralık 2019

Türkmenistan'ın kimya endüstrisinin geliştirilmesi için program çerçevesinde mineral gübreler yelpazesini genişletmek, üre-formaldehit konsantresi üretimi (KFK-85), iyot-brom ürünleri, kostik soda ve klorür ve Garabogaz Körfezi'nin hidromineral kaynaklarının geliştirilmesi için yeni üretim alanlarının oluşturulması öngörülmektedir.
Özellikle, yüksek miktarda besin maddesiyle karakterize edilen çeşitli tipte mineral gübreler, yakında Türkmenabat Kimya Fabrikasını üretmeye başlayacaktır. İşletme bölgesinde, her yıl 170 bin ton çok bileşenli NPK türlerinin üretimi için yüksek teknolojili bir tesis inşa edilmesi planlanmaktadır.
Karmaşık gübrelerin kaynağı yerel mineral kaynakları olacaktır. Çoğu NPK bileşeni endüstri tarafından üretilmektedir. Aynı zamanda, Türkmenabat Kimya Fabrikası'nda yılda 65 bin ton kapasiteli amonyum sülfat üretim tesisi kurulmasına yatırım yapılması için çalışmalar sürdürülmektedir. Granül amonyum sülfatın çoğunun ihraç edilmesi beklenmektedir. Marykarbamid tesisinde, yılda 20 bin ton üre formaldehit konsantresi (KFK-85) üretimi için bir tesisin yapılması planlanmaktadır. Kullanımı 2-4 milimetre büyüklüğünde granül formundaki karbür gübrelerin elde edilmesine olanak sağlayacaktır. Bu konsantrenin üretimi için gerekli olan karbamid ve methanol hammaddelerinin yerel üreticilerden temin edilmesi planlanmaktadır. KFK-85'in piyasaya sürülmesi, üreticiler için önemli ölçüde yabancı dövizi tasarruf etmesine imkan sağlayacak.
Türkmenkimya Kurumu, Tecenkarbamid tesisini de güçlendirmeyi planlıyor. Bu tesiste kükürt içeren Üre-ES azot-sülfatlı gübre üretimi öngörülmektedir. Ayrıca, Mariazot üretim tesisinde ise amonyum nitrat üretilecek. Türkmenistan’ın kimya sanayi sektörünün geliştirilmesi amacıyla yatırım yapmayı planladığı bu tesisler ülkenin ihracat odakly ürün üretim yelpazesini genişletecek. Yurtdışına kimya ürünlerinin ihracatının artışını sağlayacak ve ürün çeşitlendirmesinin önü açılacak.
Türkmenistan’da son yıllarda bu sektöre 3,3 milyar dolarlık yatırım yapılarak, birçok amanyok ve üre üretim fabrikaları inşa edildi.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni