Türkmenistan petrolgaz sektörünün gelişmeleri

17 Şubat 2020

Türkmenistan’ın Türkmenpetrol Kurumu çalışanları 2020 yılının başından bu yana yüksek bir verimlilik ile çalışmaktadır. Ocak 2020 tarihinden beri kurum tarafından 318,2 bin ton petrol ve 376 milyon metreküp doğalgaz üretildi. Sözkonusu rakamlar geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında yüksektir.
Goterdepepetrol Müdürlüğü söz konusu dönemde 110 bin ton petrol üretti. Türkmenpetrol Kurumu’nun toplam üretiminin 3’te birini karşıladı. Türkmenbaşı Petrol Rafinerisi’ne 305 bin ton ham petrol işlenmesi için gönderildi.
Ülkenin önemli petrol sahalarında üretimin arttırılması için çaba gösterilmektedir. Petrol sahalarında yeni teknolojiler kullanılarak, kuyu derinliklerine ulaşılmaktadır.
UZYNADA SAHASINDA YENİ DOĞALGAZ KAYNAĞI
Geçen sene keşfedilen Uzynada sahasında yeni doğalgaz kaynağına ulaşıldı. Ülkenin güneybatısında yer alan sahada 8.kuyuda 7 bin metrlik derinliğe ulaşıldı. Bu derinlikte doğalgaz kaynağı bulundu.
Başka bir kuyudan alınan doğalgaz kaynağı, Uzynada sahasının araştırılmasında ve geliştirilmesinde yeni bilgisayar teknolojilerinin kullanımının meyvesini verdi. Bu alanın araştırılması ve geliştirilmesi petrol ve gaz kondensatı üretiminde ilave bir artış sağlayacaktır.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni