Türkmenistan petrolünün BTC üzerinden akışına devam

25 Mart 2019

Azerbaycan 2020 yılında Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattıyla azından 4 milyon ton Türkmenistan petrolünün akışının sağlanacağını belirtti. Bu konuyla ilgili Azerbaycan’ın SOCAR şirketi Pazarlama ve Yatırımlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Başkan Yardımcısı Elşad Nasirov bilgi verdi.
SOCAR Hazar Denizi aracılığıyla tankerle getirilen Türkmenistan petrolünü BTC boru hattına aktarmaktadır. Geçen sene 4,2 milyon ton Türkmenistan petrolünün tedarikini yaptıklarını söyleyen Nasirov, 2020 yılında yine azından 4 milyon ton Türkmen petrolünün akışını sağlayacaklarını ifade etti.
SOCAR Başkan Yardımcısı, Azerbaycan’ın transit taşımacılığında diğer Orta Asya ülkeleriyle de işbirliğini genişletmek istediklerini kaydetti. Bununla ilgili olarak, geçenlerde SOCAR Kazakistan’ın KazMunayGaz şirketi ile sözleşme imzaladı. Yakın gelecekte BTC ile Kazakistan petrolünün de akışının sağlanması beklenmektedir.
BTC boru hattının toplam uzunluğu 1.768 kilometre. Bunun 443 kilometresi Azerbaycan toprakları boyunca, 249 kilometresi Gürcistan ve bin 076 kilometresi Türkiye topraklarından geçmektedir. Boru hattının inşaatına Nisan 2003’te başlanmış ve 18 Mayıs 2005’te petrol pompalanmaya başlanmıştır.
Dünyanın en büyük 2.doğalgaz sahasından gaz akışı sağlandı
Türkmenistan’da bulunan dünyanın en büyük 2.doğalgaz sahası olan Galkınış sahasından yeni doğalgaz kaynağına ulaşıldı. Türkmengaz Devlet Kurumu’nun Türkmengazsondaj işletmesi tarafından yapılan arama çalışmaları sonucunda 301.kuyuda doğalgaz kaynağı bulundu. Doğalgaz kaynağına 4 bin 492 metre derinlikte ulaşıldı.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan haber Bülteni