Türkmenistan TAPI projesinde uluslararası işbirliği

12 Aralık 2018

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov video-konferansı çalışma toplantısında petrolgaz sektöründen sorumlu danışmanı Yağşıgeldi Kakayev ile Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesini ele aldı. TAPİ projesinde uluslararası işbirliği konuları ele alındı.

Belirtildiği gibi, TAPİ projesinin Türkmen toprağındaki döşeme çalışmaları devam etmektedir. Projenin Afganistan ve Pakistan kısmındaki inşasına yönelik hazırlıklar yapılmaktadır. Jeolojik ve teknik araştırmalar, toprak ve rölyef çalışmaları yürütülmekte ve projenin çevresel etkisi değerlendirilmektedir. Buna ek olarak, projenin Afganistan ve Pakistan kısmı için boru tedarikindeki ihalede son aşamaya gelindiği ifade edildi.

Bunun yanı sıra TAPİ Pipelıne Company Limited şirketinin Afganistan ve Pakistan topraklarından geçen TAPİ gaz boru hattının inşa edilmesine ve sigorta programının geliştirilmesine yönelik danışmanlık hizmetleri ve sigorta stratejisinin hazırlanması, dünyadaki büyük sigorta kuruluşlarıyla görüşmeler yapılması, sözleşmelerin imzalanması yönünde açtığı uluslararası ihalesinin sonuçları hakkında bilgi verildi.

İhale komisyonuna özellikle Willis Towers Watson (İngiltere) şirketinden en iyi teknik ve ticari teklifleri alındığı belirtildi.

Türkmen Lider, TAPİ doğalgaz boru hattı projesinin her zaman kontrol altında tutulmasını istedi. Bu hatla Güney Asya ülkelerinde uzun vadede Türkmen doğalgazını sevk etmek öngörülmektedir.

Kaynak: Atavatan-Türkmenistan Haber Bülteni