Türkmenistan ve Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki hava trafiği genişletilecek

17 Ekim 2019

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov başkanlığında yapılan videokonferanslı çalışma toplantısında, Türkmenistan ve Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki hava trafiği genişletilmesine yönelik konular ele alındı.
Türkmenhavayolları Ajansı Başkanı Dövran Saburov, Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EACA) tarafından yürütülen denetim çalışmalar hakkında bilgi verdi.
İncelemelerin sonuçlarına göre, Uluslararası Aşkabat Havaalanı Türkmenistan'ın ulaşım sektöründe artan yük ve yolcu hacimlerini sağlamak için önemli potansiyeli olan örnek bir tesis olarak kabul edildiği bildirildi.
Türkmenistan, sivil havacılık alanındaki faaliyetleri düzenleyen uluslararası sözleşmeler kapsamında tüm yükümlülüklerini yerine getirmekte olup, havalimanlarının ve uçak uçuşlarının güvenliği, mürettebat oluşumu ve yer ekibi için uluslararası standartlara kesinlikle uymaktadır.
Birleşmiş Milletler uzman kuruluşu olan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO ile işbirliği konusunda da bilgi verildi. Uzmanlarıyla birlikte, havaalanı ve hava trafik kontrolünün tüm bileşenlerinde çalışmalar devam ediyor. Havacılık güvenliği standartlarının uygulanması, modern teknolojilerin tanıtılması konusunda uluslararası en iyi uygulamalar üzerine toplantılar ve istişareler yapılmaktadır.
EACA uzmanları, Türkmenhavayolları tarafından yapılanuçuşların ve ülkedeki havaalanlarının ekipmanlarının güvenliğini konusunda yapılan inceleme çalışmalardan iyi notdeğerlendirmesinde bulundu. Yurtiçi uçuşların yanı sıra Türkmenhavayolları ajansı, çeşitli yabancı şehirlere düzenliseferler yapılmaktadır ve bu seferlerin sayısı arttırılmaktadır.
Türkmen Lider, EACA uzmanlarının ilgili havacılık hizmetlerininve Aşgabat Uluslararası Havalimanı'nın uçuş güvenliğini sağlamadaki faaliyetlerinin denetimlerinin olumlu sonuçlarının, Avrupa istikametinde yolcu trafiğiyapılmasına imkan sağladığını ifade etti.
Devlet Başkanı, ilgili yetkililere Avrupa Birliği ülkelerinin kentleriyle hava bağlantıları kurma konusunu kapsamlı olarak inceleme talimatı verdi. Bu bağlamda, gelecekteki tüm harcamaları ve gelirleri dikkate alarak, piyasa fiyatlarının hesaplanmasına dayanarak en çok talep edilen alanları belirlemek gerekir.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan