Türkmenistan ve Japonya ticari-ekonomik işbirliğini genişletiyor

24 Mayıs 2019

23 Mayıs 2019'da, 13. Türkmenistan'da Türkmen-Japon Ekonomik İşbirliği Komiteleri Oturumu, Türkmenistan Dışişleri Bakanı R.Meredov başkanlığında yapıldı. Japon tarafında ise "Itochu Şirketi" başkanı Yoichi Kobayashi temsil etmiştir.

Toplantıya Japonya Hükümeti temsilcileri aralarında Mitsubishi, Kavasaki, Itochu ve Sumitomo'nun yer aldığı büyük Japon şirketleri de dahil olmak üzere 80'den fazla üyeden oluşan saygın bir Japon heyeti ve Türkmenistan'ın ilgili bakanlık ve örgütlerinin başkanları ve temsilcileri katıldı.

Oturum sırasında taraflar, ikili ilişkilerin, özellikle ticari ve ekonomik işbirliğinin kilit yönlerini tartıştılar. Son 10 yıldaki yüksek seviyedeki karşılıklı ziyaretlerin, Türkmen-Japon ilişkilerini güçlendirmede hayati bir öneminin olduğunu belirtilmiştir.

Taraflar, önde gelen Japon firmalarının katılımı için mevcut ve planlanan projelerle ilgili bilgi aldılar. Ulaştırma, gaz ve kimya endüstrisi, elektro-enerji, tarım, sağlık, iletişim, turizm ve ekoloji gibi alanlarda işbirliğini daha da genişletmek için şartların mevcut olduğu vurgulandı. Ayrıca, ulusal ekonomik dijital sistemlere ulusal düzeyde geçiş göz önüne alındığında, tarafların yüksek teknolojiler alanındaki işbirliğini yoğunlaştırmayı amaçladıkları kaydedildi.

Oturum çerçevesinde, Türkmenistan ve Japon şirketlerinin kimya ve gaz endüstrisi, ulaştırma, tarım ve su yönetimi gibi alanlarda önde gelen kaygıları arasında altı belge imzalandı.

Toplantının tamamlanmasının ardından, 13. Türkmen-Japon ve Japon-Türkmen Ekonomik İşbirliği Komiteleri Oturumu Ortak Protokolü imzalandı.

Kaynak: nCa news bulletin