Türkmenistan ve Pakistan önümüzdeki ay TAPI'nin bazı yönlerini görüşecek

29 Temmuz 2019

Türkmenistan ve Pakistan, Ağustos 2019’da TAPI’nın (Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan doğal gaz boru hattı projesi) bazı yönlerini tartışmayı planlıyorlar.

Gündemdeki bir nokta, Afganistan toprakları boyunca gaz arzının kesilmesi durumunda finansal sorumluluk olacaktır. Pakistan finansal sorumluluğu yalnızca kendi sınırında almaya isteklidir.

Diğer bir nokta, gaz fiyatlandırma formülünün basitleştirilmesi ve fiyatın düşürülmesidir. Bu, fiyatı diğer kaynaklardan gelen fiyatla aynı seviyeye getirmek.

Türkmenistan’ın her iki konuda da müzakere etmeye istekli olduğu bildiriliyor.

Pakistan'da TAPI'nin temelinin bu yıl ekim ayında gerçekleşmesi bekleniyor.

Proje 2020 yılına kadar faaliyete geçecek. Afganistan'dan Chaman'dan girip Zhob, DI Khan, Quetta, Multan'dan geçecek ve Hindistan sınırındaki Multan'dan 150 kilometre uzaklıktaki bir şehir olan Fazilka'ya dokunacak olan boru hattı. Fazilka’dan boru hattı Hindistan’a girecek.

TAPI doğalgaz boru hattı projesi, Türkmenistan'daki Gylkynish ve komşu gaz sahalarından doğal gazın Afganistan, Pakistan ve Hindistan'a getirilmesini amaçlamaktadır. ADB, proje için kolaylaştırıcı ve koordinatör olarak görev yapmaktadır. Türkmenistan’dan Afganistan ve Pakistan’a kadar Pakistan sınırına kadar yıllık 3,2 milyar metreküp doğal gaz (Bcfd) tasarım kapasitesine sahip 56 inç çaplı 1,680 KM boru hattı döşenmesi önerildi. Bu projenin iki aşaması var, ilk aşama tahmini maliyeti 5 ila 6 milyar dolar olan serbest akış aşaması, ikinci aşaması ise 1,9 ila 2 milyar dolar bedeli olan kompresör istasyonlarının kurulması. Projenin inşaat işleri, geçen yıl projenin temel atma (Afgan bölümü) yapıldıktan sonra Afganistan'da çoktan başladı.

Afganistan, TAPI 500 mmcfd, Pakistan 1.325 bcfd ve Hindistan 1.325bcfd altında da gaz sahibi olacak. TAPI projesi için konsorsiyum lideri olan Türkmen gaz şirketi, özsermayenin yüzde 85'ine katkıda bulunacak ve Afganistan, Pakistan ve Hindistan'ın geri kalan TAPI üyeleri ise proje şirketindeki her özsermayenin yüzde 5'ini alacaktır.

Kaynak: nCa News Bulletin