Türkmenistan’da 49 tesis için özelleştirme

13 Temmuz 2020

Türkmenistan Maliye ve Ekonomi Bakanlığı, mülkiyeti devlete ait olan 49 işletme ve üretim tesisini satışa çıkardı. Piyasa ekonomisini geçişi hızlandıran Türkmenistan’da devlet mülkiyetinde olan işletme ve üretim tesislerini özelleştirmeye devam ediyor. Türkmenistan Devlet Başkanı, çeşitli toplantılarda, hatta en son yapılan genişletilmiş Bakanlar Kurulu toplantısında da ekonomi sektörünün yetkililerine devlet işletmelerinin özelleştirilmesi çalışmalarını hızlandırılmasını istedi. Ayrıca, çeşitli ortaklıkların kurulması yönünde bir takım talimatlar verdi.
Maliye ve Ekonomi Bakanlığı özelleştirme alanındaki çalışmalarına hız vererek, bu hafta ülkenin resmi gazetelerinde 24 Temmuz’da açık arttırma ile satışa sunulacak kamuya ait tesis ve işletmelerin listesi yayınlandı. Buna göre; İnşaat ve Mimarlık Bakanlığı, Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanlığı, Tarım ve Çevre Koruma Bakanlığı, Türkmengaz Devlet Kurumu, Türkmenhalı Devlet Birliği, Tekstil Sanayi Bakanlığı, Türkmenbaşı Petrol Rafinerisi başta olmak üzere Lebap ve Mari vilayet valilikleri’ne ait olan mağazalar, alışveriş merkezleri, depolar, endüstriyel binalar, tarım işletmeleri, hayvan çiftlikleri, halı dokuma atölyeleri ve Baherden dikiş fabrikası gibi 49 adet tesis ve işletme, özel sektöre devredilmek üzere satışa çıkarılıyor.
Özelleştirme ihalelerine, Türkmenistan ve yabancı devlet vatandaşlarının yanı sıra yerli ve yabancı şirketler de girebilecek. İhaleye katılım prosedürü ve satılacak tesisler hakkında gerekli bilgiler, Maliye Bakanlığı tarafındna yayınlanan ihale ilanında yer almaktadır.
Satış ilanında tesislerin adı, yeri, tesislerin türü (iş alanı, yapım yılı), bina alanı (metrekare), başlangıç fiyatı (manat bazında) ve özelleştirme şartları hakkında bilgi verilmektedir.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni