Türkmenistan'da 7. “Hazar Denizi'nin sürdürülebilir gelişimi ve yönetişimi” eğitim kursu başladı

06 Mart 2019

4 Mart 2019'da, yedinci "Hazar Denizi'nin Sürdürülebilir Kalkınması ve Yönetişimi" eğitim kursu Avaza Ulusal Turizm Bölgesinde çalışmaya başladı. Etkinlik, Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı ve Türkmenistan Devleti altındaki Hazar Denizi Devlet Teşebbüsü ve Birleşmiş Milletler'in ortağı olan Uluslararası Okyanus Enstitüsü (IOI) ile düzenlendi.

Mevcut seminere, petrol ve gaz endüstrisi çalışanları, dış politika kuruluşları, çevre kuruluşları, ulaştırma sektörü, balıkçılık kuruluşları, hidro meteorolojik hizmetler ve Hazar littoral ülkelerinin diğer faaliyet alanları katılıyor.

IOI Antonella Vassallo Direktörü ve Coğrafi Bilimler Doktoru, UNESCO Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu Genel Sekreteri Danışmanı Yury Olyunin mevcut eğitim kursunun onur konukları oldu.

Mevcut eğitim kursu dört modülden oluşmaktadır - okyanus yönetiminin yapısı, sürdürülebilir su yönetimi için finansal mekanizmalar, okyanus ilişkilerini yönetme mekanizmaları ve Hazar Denizi'nin yönetimi.

Aktau Zirvesi'nde konuşan saygın Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov, “bugün Hazar Denizi'ndeki tüm ekonomik faaliyetlerin katı bir bilimsel desteğe ihtiyacı var, yapılan doğal ve antropojenik süreçlerin bütünsel algısına dayanması gerektiğini, bunun bir izleme olduğunu” belirtti ve tahmin sistemi. Bu bakımdan, Hazar Denizi'nde bilimsel araştırma konusunda beş taraflı bir Anlaşma geliştirilmesi uygun görünmektedir ”.

Bu yıl Türkmen liderinin bu girişimi ile bağlantılı olarak, 15 Mart'a kadar sürecek olan eğitim kursunun programı, deniz bilimsel araştırma alanındaki bölgesel işbirliğine odaklanmaktadır.

“Hazar Denizi'nin Sürdürülebilir Kalkınması ve Yönetişimi” eğitim kursu kapsamında, katılımcılara kültürel bir program ve Hazar Rezervi ziyareti sunulacak.

Kaynak: nCa News Bulletin