Türkmenistan'da AGİT’in terörle mücadeleye ve bölgesel suçlara karşı mücadele konulu bölgesel konferans yapıldı

19 Nisan 2019

Orta Asya ve AGİT'in diğer 200 temsilcisinin katıldığı Devlet ve İşbirliği Ortaklarının yanı sıra uluslararası örgütlerden uzmanların 200'ü bugün Aşgabat'ta terörist finansmanı ve organize suça karşı mücadele konulu üst düzey bölgesel konferansa katıldı.

İki günlük konferans, AGİT Aşgabat Merkezi, AGİT Uluslararası Tehditler Dairesi (TNTD) ve Dışişleri Bakanlığı ile işbirliği içinde AGİT Ekonomik ve Çevresel Faaliyetler Koordinatörü Ofisi (OCEEA) tarafından düzenlendi. Türkmenistan Maliye ve Ekonomi Bakanlığı.

Etkinlikte Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Afganistan, Moğolistan ve diğer AGİT katılımcı Devletlerden temsilciler ve kıdemli uzmanlar ile ilgili uluslararası, bölgesel ve alt bölge kuruluşları bir araya geldi.

AGİT Genel Sekreteri Thomas Greminger, “Dünyanın dört bir yanındaki saldırılar terör gruplarının hala finansal kaynaklara erişebilecek konumda olduğunu gösteriyor” dedi. Mali gözetim ve düzenleyici sistemlerin yanı sıra savcı ve adli makamların kapasitesinin artırılmasının çok önemli olduğunu söyledi. “Yüksek düzeydeki tartışmaların terörist finansmana karşı bölgesel yaklaşımları güçlendirmeye yardımcı olacağından ve aynı zamanda küresel düzeyde gelişen tartışmalara yeni bir ivme kazandıracağından eminim.”

Konferans, güvenlik ve terörle mücadelenin önlenmesi ve yeni internet teknolojilerinin organize suçla kötüye kullanılması ile ilgili iyi uygulamaların paylaşılması yoluyla tartışılması ve iyi uygulamaların paylaşılması yoluyla bu ciddi zorluğun ele alınmasında Orta Asya Ülkeleri arasında bölgesel işbirliğini teşvik etmeyi amaçlıyor.

“Türkmenistan uluslararası işbirliğine özel önem veriyor ve para aklama ve terörle mücadele EAG'ın finanse edilmesiyle ilgili Birleşmiş Milletler, AGİT, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Avrasya grubu ile aktif olarak etkileşime giriyor Teröristlerin finansmanı ile mücadele alanındaki diğer örgütler ”, Türkmenistan Maliye ve Ekonomi Bakan YardımcısıSylapVelbegov. “Ülke, diğer ülkelerin finansal istihbarat servisleriyle etkin bilgi alışverişini teşvik edecek Egmont Grubuna katılmak için başvuruda bulundukça katılımımızı daha da arttırmayı amaçlıyoruz.”

Velbegov, bölgesel konferansın, yeni güvenlik modellerinin geliştirilmesine, katılımcı devletlerin çıkarlarının uygunluğunun artırılmasına, teröre ve örgütlü suçlara karşı evrensel güvenliğe karşı ciddi tehditler oluşturmaya yardımcı olacağına inanacağını söyledi.

Slovak AGİT Özel Başkan Vekili ve Devlet Sekreteri Lukas Parizek, “Terörist finansman kanallarını tespit etmek ve bastırmak için daha fazlasını yapmalıyız. Terörist grupların İnternet ve sosyal medya platformlarını kullanarak ağ kurma ve fon sağlama konusunda usta olduklarını kanıtladılar. Temel hak ve özgürlüklere saygı duyurken, İnternetin teröristler tarafından kötüye kullanılmasını önlemek ve bunlara karşı koymak için daha etkili yollar geliştirmemiz gerekiyor. ”

Parizek, bugün yapılan tartışmaların en iyi uygulamaların ve alınan derslerin belirlenmesine yardımcı olacağını ve pragmatik, bölgesel işbirliğinin temelini güçlendireceğini umduğunu söyledi.

Kaynak: nCa news bulletin