Türkmenistan'da Amerikan şirketi "WTL", TKNPZ için yeni projeler geliştiriyor.

31 Temmuz 2019

Amerikan Westport Trading Europe Limited (WTL), Türkmenbaşı petrol rafinerileri kompleksi (TKNPZ) için yeni projeler geliştiriyor.

Tarafsız Türkmenistan gazetesinin bugün bildirdiği gibi, şirketin uzmanları zaten toplam 500 milyon ABD Doları tutarında bir işi tamamladılar. Halen, WTL yönetimi tarafından sunulan teklifler portföyü, Türkmenbaşı petrol rafinerileri kompleksinin tesislerinin yeniden inşası ve inşası ile ilgili projeleri içermektedir.

WTL teknoloji uzmanları, Türkmenistan'da üretilmeyen hidrokarbonlardan yeni tür ürünler üretmek için programlar geliştiriyorlar. Bunlardan biri, düşük miktarda metal ve kükürt içeren yüksek düzeyde yapılandırılmış bir karbon ürünü olan petrol iğnesi kokudur. Bu, rafine edilmiş yağdan elde edilen ve grafit elektrotların üretiminde kullanılan pahalı bir üründür. İğne kömürü, gelişmiş ülke ekonomisinin birçok stratejik sektöründe talep görmektedir ve petrol ürünlerinin dünya pazarında satılması süper kar ticaretidir.

TKNPZ'de iki tür petrol kok üretmektedir - toplam (yarı mamul) ve kalsine edilmiş. Ancak, toplam kok fiyatıyla karşılaştırıldığında, dünya piyasasındaki iğne kokunun 10 ya da daha fazla kat daha pahalıdır.

Ayrıca, Türkmenbaşı petrol rafinerileri kompleksinde, dünya pazarında talep gören benzen ürünlerinin üretimi, petrokimya endüstrisinin ana hammaddelerinden biridir. Benzen, geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir - sentetik kauçuk ve plastik, sentetik elyaf ve boyaların yanı sıra farmasötiklerin üretiminde kimyasal endüstrisindeki en önemli on kimyasal madde arasındadır.

Westport Trading Europe Limited, Türkmenistan’ın tarlalarından gelen doğal gazdaki helyum konsantrasyonunun yüzdesini incelemek için bir proje teklif paketi sunmaktadır. Helyumun kapsamı oldukça geniştir. Nispeten küçük hacimlerden dolayı, doğal gaz ve petrol fonuna karşı neredeyse farkedilmez, ancak bu gazın bir şekilde veya başka şekilde uygulanmayacağı bir endüstriyi adlandırmak zordur. Ve dünyadaki helyum tüketimi artacaktır.

Kaynak: nCa news bulletin