Türkmenistan'da Birinci Hazar Ekonomik Forumu için gerim sayım

22 Temmuz 2019

Türkmenistan’ın ev sahipliğinde yapılacak Birinci Hazar Ekonomik Forumu için gerim sayım başladı. Hazar Denizi’ne kıyısı bulunan ülkeler ve bu ülkelere komşu olan devletlerden pek çok üst düzey devlet yetkililerinin, iş dünyası temsilcilerinin ve uluslararası örgüt yetkililerinin katılımıyla gerçekleşecek olan forum, 12 Ağustos tarihinde Hazar’ın kıyısındaki Avaza turizm bölgesinde düzenlenecek.
Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’nda Birinci Hazar Ekonomik Forumu’na hazırlıklar değerlendirildi. Forumun çeşitli bakanlıklar ve Türkmenistan’ın yurtdışındaki büyükelçilikleri temsilcilerinden oluşan organize komitesinin toplantısında forumun programı ele alındı. 950 yabancı delegenin foruma katılımını onayladığı ifade edildi.
Rusya ve Kazakistan Başbakanlarının da bu foruma katılması beklenmektedir. Hazar’ın Türkmen kıyısına bin 500 civarında yabancı heyet beklenmektedir. Bunun 50’si üst düzey devlet yetkilileri ve 29’su uluslararası örgütten temsilciler olması öngörülmektedir.
Birinci Hazar Ekonomik Forumu için Türkmen Havayolları tarafından ek seferler gerçekleştirilecek. Bu dönemde Astrahan, İstanbul ve Almatı’dan Türkmenbaşı kentine doğrudan seferler yapılacak. Medya ve akademi temsilcilerine uçak ve konaklama hizmetleri Türkmenistan tarafından karşılanacak.
Birinci Hazar Ekonomik Forumu’nun çalışma programı kapsamında Hazar’a kıyısı bulunan ülkeleirn ekonomi ve ulaştırma sektörü bakanlar toplantısı, iş adamları arasında çeşitli görüşmeler, ikili görüşmelerin yapılması öngörülmektedir. Forumun anlaşmaların imzalanması töreninde 1,5 milyar dolar tutarında bir dizi anlaşmalara imza atılması planlanmaktadır.
Forum kapsamında 2 ayrı uluslararası seviyede fuar düzenlenecek. İnovasyon Teknolojiler Fuarı için Hazar’a kıyısı bulunan ülkelere 10 bin metrekare alan verildi. Rusya ve Kazakistan fuar çalışmalarına başladı, yakın zamanda İran ve Azerbaycan’ın da buna katılması beklenmektedir.
Fuarda 200’e yakın stant olacak ve bunun 50’den fazlası yabancı ülkelerin temsil ettiği stantlardan ibaret olacak. Forumda basın merkezi ve gönüllüler hizmet verecek.
Ayrıca, foruma Hazar’a kıyısı bulunan ülkelerden sanatçılar da davet edildi. Türkmen ve yabancı sanatçıların ortak konseri olacak.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni