Türkmenistan'da dokunmamış kumaşların üretimi

01 Nisan 2020

“Türkmen senet” özel işletmesi, ülkede yeni nesil dokunmamış kumaş üretimine hakim olan ilk tesisi gerçekleştirdi. Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a yakın olan Ahal vilayeti Ak Bugday ilçesindeki sanayi bölgesinde, girişimciler yılda yaklaşık 2500 ton ürün kapasitesine sahip bir tesis kurdu. Kullanılan hammaddeler ülkede üretilen polipropilendir. İlk olarak, polimer eritme ve filtrasyon, daha sonra lif oluşumu süreci gerçekleştirilmektedir.
Bu yöntem, yüksek yoğunluk, mukavemet, eğilme direnci ve higroskopikliğe sahip bir malzeme elde edilmesini sağlar. Şirketin ürünleri uzmanlar tarafından tanınmıştır. Türkmenstandartları Devlet Kurumu uygunluk belgesi ve üçüncü derece diploma verdi.
Dokunmamış kumaş üretimi için ekipman Çin’den satın alınmıştır. Bir kumaşın çeşitli yoğunluğunun yayıldığı ve ayrıca genişlik ve renk skalası rulo şeklinde satılmaktadır. Dokunmamış malzeme tıbbi kıyafetler, cerrahi kaplamalar, yatak takımları ve çok daha fazlasını yapmak için kullanılır. Aksesuar ve ambalaj malzemesi olarak kullanılanılmaktadır. Ayrıca kadın ve çocuk hijyen ürünleri, tıbbi kurumlar ve güzellik salonları için tek kullanımlık giysiler için kullanılır.
Bu yılın Mart ayında, test modunda şirket yüz tondan fazla sentetik malzeme üretti ve üretim oranlarını artırmaya devam ediyor. Şu anda şirket iki vardiyalı çalışmaya geçti. Yeni ürünlerin ana müşterisi Saglyk ilaç işletmesidir. Bu işletmede spunbond tek kullanımlık tıbbi önlükler, yüz maskeleri, ayakkabı örtüleri ve diğer özel ürünler yapmak için kullanılmaktadır.
Yakın gelecekte, Türkmen girişimciler meltblown üretiminde ustalaşmayı planlıyor. bu da tıbbi amaçlar için çok önemlidir. Uçaklarda ve trenlerde üç katmanlı tek kullanımlık koltuk başlıklarında, tek kullanımlık yatak takımlarında da kullanılır.
Girişimciler, dokunmamış malzemelerden geniş bir ürün yelpazesi üretmeyi planlıyorlar. Tek kullanımlık kıyafet, örtü, çanta, aksesuar, ambalaj malzemeleri ve diğer ürünlerin üretileceği işletmede bir dikiş atölyesi oluşturulacaklar. Gelecekte Aşkabat ve vilayet merkezlerinde uzmanlaşmış atölyeler açılması planlanıyor.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan