Türkmenistan’da Enerji Fuarı

17 Eylül 2019

Başkent Aşkabat’ta Ticaret ve Sanayi Odası Fuar Merkezi’nde Uluslararası Enerji Fuarı ziyaretçilere kapılarını açtı. Türkmenistan Enerji Bakanlığı ve Ticaret ve Sanayi Odası tarafından ‘Türkmenistan enerji endüstrisinin gelişiminin ana yönleri’ konulu fuar ve bilimsel konferans düzenlendi. Net Organizasyon Fuarcılık şirketi tarafından da desteklendi.
Elektrik enerji, kamu hizmetlerinden sorumlu Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Çarımurat Purçekov, Enerji Bakanı Murat Artıkov, Meclis Başkanı, Bakanlar Kurulu üyeleri, bakanlar, aralarında Türkiye’nin Aşkabat Büyükelçi Mustafa Kapucu’nun da bulundu yabancı büyükelçiler, Türk işadamları ve çok sayıda davetlinin katıldığı fuara, Rusya, ABD, Almanya, İtalya, Japonya, Çin, Türkiye, İran, Belarus, Ukrayna gibi pekçok ülkeden enerji şirketleri katıldı. Fuar, enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketler ve iş dünyası temsilcileri ile uzmanların 130’a yakını bir araya getirdi.
Her yıl, gittikçe artan sayıda yabancı şirketler, Türkmenistan'da elektrik enerjisi endüstrisinin gelişimini anlatan fuara katılmaya ilgi gösteriyor. Mevcut forum yabancı ortaklar arasında deneyim alışverişi, karşılıklı yarar sağlayan işbirliğinin kurulması ve gelecek vaat eden tekliflerin tartışılması için geniş fırsatlar sunmaktadır.
Ülkede bu sektörde başta Aşkabat olmak üzere Ahal, Balkan, Lebap ve Daşoguz vilayetleri de dahil olmak üzere, gaz türbini enerji santralleri inşa edilerek, elektrik enerji ihracatı gerçekleştirilmektedir. Fuarda, yerli ve yabancı şirketler elektrik enerji sektöründeki yenilikleri tanıştırdı. Özellikle, güneş panelleri ve rüzgar jeneratörleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimi alanındaki gelişmeleri de sunuldu.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan