Türkmenistan'da ihracata dönük yeni üretim tesisleri hizmete açıldı.

25 Mart 2019

Türkmenistan’da bugün kutlanan Uluslararası Nevruz Bayramı dolayısıyla bir dizi açılışlar gerçekleştirildi. Türkmenistan Sanayiciler ve Girişimciler Birliği’ne üye olan Türkmen firmaları tarafından ihracata dönük yeni üretim tesisleri hizmete açıldı.
Mari vilayetinde 6 hektar alanda dev bir sera kuruldu. Nahal ve Kerven gurluşyk firmalarının üslendiği proje kapsamında yılda 1 bin 200 ton sebze yetiştirilecek. Son modern teknoloji ile donatılan tesiste hasat sırasında, her çalıdan yaklaşık 10-12 kilogram domates alınması planlanmaktadır.
Yeni serada üretilen domates bölgenin ihtiyacının giderilmesine ve yurtdışına ihraç edilmesine imkan sağlayacak.
Mari-Aşkabat karayolunun 9.kilometresinde şekerleme üretimi için yeni tesis açıldı. Taze ay şirketinin 3,5 hektar alana inşa ettiği üretim tesisinde bir günde 92 ton şekerleme üretilecek. Bu tesiste Toplam 63 çeşit kek, kurabiye, çikolata üretimi yapılacak. Üretim tesisi 250 kişiye istihdam sağlayacak.
Ahal vilayetinde deterjan ve polipropilen kapların üretimi için modern işletmeler hizmete açıldı. Ahal vilayetindeki açılış törenine Ahal vilayet vali yardımcısı Serdar Berdimuhamedov katıldı.
Ahal vilayetinde açılan yeni binalardan biri yılda 50 ton deterjan üreten bir işletmedir. Son teknoloji ile donatılan bu işletmede 150 kişi çalışacak.
Bugünkü günde bu işletme bölgedeki en büyük deterjan üreticisidir ve yalnızca iç pazara yüksek kaliteli ürünler sunmayarak, aynı zamanda ihracatta gerçekleştirecek.
Ayrıca Ahal vilayetinde polipropilen kapların üretildiği bir işletme daha hizmete açıldı. 15 bin 700 metrekare alanı kapsayan işletme Avusturya’nın Starlinger firmasının ekipmanı ile donatıldı. İşletme için gerekli olan hammaddenin yüzde 95’i Türkmenbaşı Petrol Rafinerisi’nden sağlanacak.
Ayrıca Nevruz bayramı öncesinde Lebap vilayetinde konut açılışı da gerçekleştirildi. 4 katlı 2 konuta 48 aile taşındı.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni