Türkmenistan'da Özel Sektörün Desteklemesinde Uluslararası Mali Kurumlar İle İşbirliği Yapıldı

19 Kasım 2020

 Türkmenistan uluslararası finans kuruluşlarıyla ortaklaşa özel sektörü desteklemek için çalışmalara yapmaktadır. Bu çalışmaları, Türkmenistan Dış Ekonomik İşler Devlet Bankası yürütmektedir.
Banka’nın resmi internet sitesinde yer alan habere göre, bankacılık faaliyetinin önceliklerinden biri, özel sektör kalkınma stratejisinin uygulanmasında devlete en üst düzeyde yardım sağlamaktır. 2018 yılında, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Destekleme Devlet Programı kabul edildi. Programın temel hedefleri, yüksek sosyo-ekonomik kalkınma oranları sağlayarak, rekabet gücünü artırarak, çeşitlendirmeyi sağlayarak, ithalatı ikame ederek ve ihracata yönelik üretimi artırarak özel sektörün faaliyetini artırmaktır. Bu görevler, önemli yatırım ve finansal destek gerektirir. Banka, özel sektörün gelişmesine yönelik devlet girişimlerini etkin bir şekilde desteklemek ve özel sektörün gelişmesi için elverişli koşullar yaratmak amacıyla, ürün üretimi yapan küçük ve orta ölçekli işletmelere krediler sağlamaktadır. Girişimcilere ayrıca üretim projeleri için kredi sağlanmaktadır.
 Banka, uluslararası finans kuruluşlarıyla işbirliğinin bir parçası olarak özel sektörü destekleme çabalarını son yıllarda artırmıştır. Bu bağlamda banka, Deere Credit Inc, OPEC Uluslararası Kalkınma Fonu, Asya Kalkınma Bankası ve İslam Kalkınma Bankası ile bir dizi kredi anlaşması imzalamıştır:
- OPEC Uluslararası Kalkınma Fonu (OFID), bankanın ülkedeki küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemesine olanak sağlayacak . Türkmenistan Dış Ekonomik İşler Devlet Bankası’na 10 milyon dolarlık bir krediyi onayladı. Bu anlaşma, OPEC Uluslararası Kalkınma Fonu'nun Türkmenistan'da özel sektöre yönelik ilk projesidir. OPEC’in kredisi, küçük ve orta ölçekli işletmeleri destekleyecek ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlayacak.
- İslam Kurumu (ICD) ile Türkmenistan Devlet Dış Ekonomik İşler Bankası arasında özel sektörün gelişimi için 21 Ağustos 2019 tarihinde 10 milyon dolarlık kredi anlaşması imzalandı. Kredi hattı, küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek, özel sektör tarafından ihraç edilen ürünlerin hacmini artırmak ve Türkmenistan'daki küçük ve orta ölçekli işletmeleri finanse etmek için tasarlanmıştır.
- 2 Temmuz 2020'de Amerika Birleşik Devletleri'nin Deere Credit Inc şirketi ile Dış Ekonomik İşler Devlet Bankası arasında 42.08 milyon dolarlık kredi anlaşması imzalandı. Bu anlaşma çerçevesinde 107 girişimci için John Deere Walldorf GmbH & Co.KG şirketinden tarım makineleri ve ekipmanlarının satın alınması öngörülmektedir.
- Birinci Hazar Ekonomik Forumu kapsamında Asya Kalkınma Bankası ile 50 milyon dolarlık Mutabakat Muhtırası imzalandı. Bu kredi, küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek ve finanse etmek için ilk aşaması olacaktır. Asya Kalkınma Bankası'nın Türkmenistan için iş planı, 2019-2021 yılları arasında üç aşamada 150 milyon dolar değerinde küçük ve orta ölçekli işletmeleri kapsayacak. 

Kaynak:Atavatan Türkmenistan