Türkmenistan’da pamuk hasat dönemi başladı

17 Eylül 2019

Türkmenistan’da önemli tarım kampanyası olan pamuk hasat dönemi başladı. Aynı günde ülkenin Ahal, Balkan, Lebap ve Mari vilayetlerinde çiftçiler pamuk hasadına
başladılar. Toprak ve hava koşullarına göre, ülkenin kuzeyindeki Daşoğuz bölgesinde pamuk hasadı 18 Eylül tarihinde başlıyor. Bu sene 1 milyon 50 bin ton pamuk rekoltesi toplanacak. Bunun 207 bin tonu Ahal vilayeti, 5 bin tonu Balkan vilayeti, 230 bin tonu Daşoğuz vilayeti, 295 bin tonu Lebap vilayeti ve 313 bin tonu Mari vilayetinde toplanacak. Ülke genelinde 550 bin hektara araziye 9 çeşit orta ve ince lifli pamuk çeşitleri ekildi.
Pamuk hasadı döneminde 923 pamuk biçerdöverler çalıştırılacak. Toplanan pamukları depolara 2 bin yük arabası ve bin 867 traktör taşıyacak. Hasat döneminin kesintisiz devam etmesi için arazilerde teknik servis hizmetleri hazır bulunduruluyor. Pamuk tekstil sektörü için önemli bir hammaddedir. Bu nedenle, ülkede pamuk yetiştirilmesine büyük önem verilmektedir ve pamuk ulusal zenginlik olarak kabul edilmektedir.

Kaynak: TDH