Türkmenistan'da petrol ve gaz sektöründeki yatırımlar artıyor

21 Mayıs 2020

Petrol ve gaz endüstrisi, gelişimine öncelik verilen Türkmenistan ekonomisinin önde gelen sektörüdür. Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov'un ekonomik stratejisinin önceliklerine uygun olarak, yakıt ve enerji kompleksinin modernizasyonu ve çeşitlendirilmesi için önemli finansal kaynaklar tahsis edilmiştir.

Bu nedenle, bu yılın dört ayı boyunca yakıt ve enerji sektöründe kullanılan toplam yatırım hacmi 3.735 milyar manattan, yani geçen yılın aynı dönemine göre 1.3 milyar manattan daha fazla oldu. Toplamda, 2016'ten 2020'e, petrol ve gaz endüstrisinin malzeme ve teknik tabanını güçlendirmek için yaklaşık 40 milyar manat tahsis edildi.

Yatırımlar, her şeyden önce, petrol ve gaz işletmelerinin teknik ve teknolojik yeniden ekipmanlarına yöneliktir-ekipman, malzeme, özel ekipman alımı. Bu, petrol ve gaz potansiyel alanlarının endüstriyel gelişimini hızlandırmak için arama ve sondajın önünü önemli ölçüde genişletmeyi mümkün kıldı. Yeni modern işletmelerin, çeşitli üretim tesislerinin ve tesislerin inşası için bir dizi proje başarıyla uygulanmıştır. Burada canlı bir örnek, Kiyanly'deki polimer Fabrikası ve Akhal bölgesindeki doğal gazdan benzin üretimi için tesis. Uzun gelişmiş alanların sömürülmesinin verimliliğini arttırmaya da çok dikkat edilmektedir.

Genel olarak, tüm bunlar olumlu sonuçlar verir. 8 Mayıs'taki Bakanlar Kurulu toplantısında belirtildiği gibi, bu yılın dört ayının sonuçlarına göre, petrol ve gaz kompleksi için ana üretim göstergeleri planlanan yıllık planlara karşılık geliyor.

Böylece ülke genelinde 3.2 milyon tondan fazla petrol ve gaz kondens ve yaklaşık 25 milyar metreküp doğal gaz üretildi. 650 bin tondan fazla benzin üretildi, yani geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse 90 bin ton daha fazla. Dizel yakıt üretim hacmi 600 bin tondan fazla, polipropilen - 28.6 bin ton, sıvılaştırılmış gaz - 70 bin tondan fazla oldu.

Türkmengaz Devlet endişesi gaz üretim ve gaz iletim sistemlerinin güvenilir şekilde çalışmasını sağlamak için bir dizi önlem belirlenmiştir. Bu amaçla, doğal gaz üreten Marygazçykaryş, Lebapgazçykaryş ve Türkmengazakdyryş gaz derneklerinin bir dizi gaz kompresör istasyonu ve diğer büyük yapılarının ekipmanlarını modernize etmek, iyi üretmek ve tüketicilere kesintisiz teslimat sağlamak planlanmaktadır.

Kaynak: nCa News Bulletin