Türkmenistan'da Plastik Palet üretimine başladı.

01 Ağustos 2019

Üreticiler ilk olarak 1960'larda plastik paletler kullanmaya başladı. İnsanların MÖ 1. bin yıldan beri tahta palet ve kızak kullandıklarını biliyoruz. Ahşap paletlere kıyasla plastik paletlerin gücü göz önüne alındığında, pazarları hızla fethetmişlerdir.

Plastik paletler tahtadan çok daha hafiftir ve taşıma kapasiteleriyle ayırt edilir. Kimyasal bileşimleri steril, temizlemesi kolay ve gözeneksiz olmalarını sağlar. Plastik paletlerin çoğunu ahşap olanların üzerine çıkaran bir diğer özellik de hizmet ömürleridir; beş kata kadar daha uzun sürebilirler. Ahşap paletlerin kullanımı genellikle 2 yıla kadar dayanırken, polipropilenden yapılan plastik paletler 10 yıla kadar dayanabilir.
 
Sıradan ahşap paletlere farklı tipte malların yüklenmesi, taşıma ile ilgili bazı problemler yaratabilir. Ahşap paletlerin ıslak koşullarda hızlı hasar görmesi de ürünü etkiler. Su geçirmezliği ve her türlü hava şartlarına dayanıklılığı ile plastik paletler ürünlerini ihraç eden şirketler için çok daha kolay hale getirir.

Plastik, üreticilerin bir sonraki kullanım için eritebilecekleri, yeniden şekillendirebilecekleri ve yeniden hazırlayabilecekleri geri dönüştürülebilir bir malzemedir. Bu arada, ahşap geri dönüşümlü değildir.

Türkmenistan'da farklı tiplerde plastik paletler üretilmektedir. Bu paletler boyut ve taşıma kapasitesine göre değişir. 15 cm - uzunluk ve genişlikte plastik paletler, yüksekliği 1.2 metredir.

Ahşap paletler de ağır yük taşıyabilirken havaya, neme ve ıslak ortamlara direnç gibi niteliklerde başarısız olduklarından, bu yükleri uzun süre koruyamazlar. 18 kg ağırlığa sahip plastik paletler, istatistiksel bir durumda 4.5 ton ve dinamik bir durumda 1.5 tona dayanabilir. Ayrıca 1.1x1.3 metre büyüklüğünde plastik paletler de bulunmaktadır.

Türkmenistan'da üretilen paletler -20 ila +60 Santigrat derece sıcaklığa dayanıklıdır. Kimyasal dirençleri göz önüne alındığında, kimyasal madde depolanırken polipropilen ve polietilen paletler de kullanılabilir.

Kaynak: nCa news bulletin