Türkmenistan'da Tekstil Sektörüne 300 Milyon Dolarlık Yatırım

16 Aralık 2020

Tekstil sektörüne 300 milyonluk yatırım

Tekstil sektörü, Türkmenistan ekonomisinin önde gelen sektörlerinden biridir. Devletin kapsamlı desteği sayesinde Türkmenistan ekonomisinin en dinamik gelişen sektörü haline geldi. Bağımsızlık yıllarında, yeni tekstil işletmelerinin inşası ve mevcut tekstil işletmelerinin yeniden inşası için yaklaşık 2 milyar ABD doları yatırım yapılmıştır. Şu anda sanayide büyük tekstil kompleksleri, pamuk eğirme ve dokuma endüstrileri, konfeksiyon fabrikaları, ipek işleme işletmeleri, ayakkabı fabrikaları, deri ve yünün birincil işlenmesi için fabrikalar dahil olmak üzere 70’in üzerinde işletme bulunmaktadır.

Türkmenistan tekstil endüstrisinin büyümesini ve daha da gelişmesini sağlayan yabancı şirketler ve uluslararası finans kurumları ile büyük ölçekli işbirliği başarıyla devam etmektedir. Yabancı firmaların katılımı ile uluslararası kalite, yönetim ve pazarlama standartlarının en modern gereksinimlerini karşılayan ürünlerin üretiminin yapıldığı 13 modern tekstil kompleksi faaliyete geçti. Sektör için belirlenen görevlerin uygulanmasının bir parçası olarak, eğirme, dokuma, boyama ve dikim üretimini 10 içerecek en son teknolojik ekipmanlarla donatılmış iki modern tekstil kompleksinin inşaatı devam etmektedir. Bunlar için hammadde temeli, Türkmenistan'da yetiştirilen ince elyaf pamuk olacaktır.

300 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Ayrıca, Türkmenistan Hükümeti tarafından belirlenen görevleri çözmek için, sektördeki işletmelerin sektörel kapsamlı bir üretim ve teknik yeniden ekipman programı ve kendi doğal kaynaklarına dayalı yenilikçi endüstriler yaratılması geliştirilmiştir. 2025 yılına kadar tekstil sektöründe 30'dan fazla projenin uygulanması için 300 milyon ABD dolarının üzerinde kaynak ayrılması planlanıyor. Bu sayede bu yıllarda pazarlanabilir ürünlerin üretimi yüzde 120 artacak. Büyük yatırımlar sadece mevcut kapasiteleri genişletmeye değil, aynı zamanda çevre dostu ürünlerin üretimi için modern teknolojileri kullanan mevcut işletmeleri yaratmaya yönlendirilecektir. Bu işletmelerde “Spunlace” ve “Spunbond” nonwoven malzemelerin üretimine başlanması, kadife kumaş üretimi, yeni bayan kumaş çeşitleri, spor giyim için yüksek kaliteli kumaş üretimi için ekipmanların kurulması planlanmaktadır. Uzmanlar, işletmede deve ve keçi yününün işlenmesi için otomatikleştirilmiş teknolojik hatları kuracak.

318 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Aşkabat Pamuk Fabrikası bünyesınde fularlı polyester üretimi için bir atölye faaliyete geçti. Teknolojik ekipman için çeşitli tipte kayışların üretimi de kurulmuştur. Kıpçak'taki tekstil kompleksinde ve Aşkabat fabrikasında tıbbi pamuk ve kozmetik pamuk ürünleri, nonwoven kumaştan tek kullanımlık maske üretimi için üretim atölyesi faaliyete geçti. Aşkabat Model Evi, örme ürün yelpazesini genişletecek olan Japon "Shima Seiki" şirketinden yeni modern örgü makineleri satın almak için çalışıyor. Bu projelerin hayata geçirilmesi sonucunda sektördeki pazarlanabilir ürün hacmi 1 milyar manatı aşacak. Bu ürünlerin, yaklaşık 150 milyon ABD doları tutarında döviz fonu tasarrufu sağlayacak. Geri kalanı ihraç edilecek. Brüt ihracat geliri hacmi 140 milyon doların üzerinde olacak.

DÜNYA ÜLKELERİNE İHRACAT

Şu anda, üretilen tekstil ürünlerinin yaklaşık yüzde 80’i BDT ülkelerine, Avrupa'ya, Asya'ya ve dünyanın diğer bölgelerine ihraç edilmektedir. Türkiye, Rusya, Çin, Kazakistan, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Ukrayna ve Kazakistan Türkmenistan'ın tekstil sektörünün önemli tüketicileridir. Dünyanın 15 ülkesine ihracat teslimatları yapılmaktadır. 30'dan fazla işletme ihracatçıdır. 2020 yılının 11 ayı için 318,9 milyon ABD doları olan ürün ihracat hacmine ulaşıldı.

Kaynak:Atavatan Türkmenistan