Türkmenistan'da tüketici nakit olmayan ödemeler yaklaşık 2 milyar Manatı aştı.

27 Mayıs 2020

ATM, Terminal, İnternet Bankası, Mobil banka, E-ticaret sistemleri aracılığıyla yapılan gayri nakdi ödemelerin tutarı, Ocak-Nisan 2020 arasındaki dönemde 1.9 milyar manata yaklaştı ve bu da geçen yılın aynı dönemine göre 3.06 kat daha yüksek.

Salı günü Türkmenistan Gazetede, Türkmen Merkez Bankasının, Bilimsel ve Üretim Konseyi Başkanı Uzman Dunyagozel Hayitova tarafından yayınlanan makaleye göre, Şu anda, Türkmenistan'da banka kartı sayısı 37.2 bine ulaştı, ödeme terminalleri 4.2 milyon sayısını aştı, .

Bugün itibariyle, ülkedeki İnternet Bankası hizmeti kullanıcılarının sayısı 533,3 bine yaklaştı ve mobil banka hizmeti aboneleri 20.1 bini aştı.

2020 yılının ilk 4 ayında, kartlı ödeme sistemleri üzerinden yapılan gayri nakdi ödemelerin hacmi geçen yılın aynı dönemine göre 2 kattan fazla arttı.

Türkmenistan'da bir Maşgala (aile) banka kartı var. 7 yaşın üzerindeki çocuklar da dahil olmak üzere müşterinin talebi üzerine aile üyeleri için Altyn Asyr veya Millikart banka kartlarını hesaba bağlayarak açılır.

Müşterinin uygulamasına veya İnternet Bankacılığı sistemine dayanarak, her aile üyesi için fon kullanımına ilişkin haftalık bir sınır ayarlanabilir. Maşgala banka kartı hesabındaki fon bakiyesi üzerinden yıllık %5 hesaplanır ve ödenir, tıpkı Altyn Asyr ve Millikart kartlarında olduğu gibi.

Kaynak: BT