Türkmenistan'da Türk şirketi elektrik santralinin gücü yükseltecek

04 Mart 2019

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov video-konferans eşliğinde Bakanlar Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları kendi sorumlu oldukları sektörlerdeki çalışmalar hakkında rapor sundu. Sunulan raporlarda Türk Çalık Holding’in Mari Devlet Santrali’nin kurulu gücünü daha da yükseltilmesine yönelik yapılan çalışmalar değerlendirildi. Ayrıca, Aşkabat, Bakü, Tiflis ve Bükreş’in Hazar ve Karadeniz'i “bağlayacak” yeni bir ulaştırma koridoru projesi ele alındı.

ÇALIK ENERJİ’YE YENİ PROJE
Elektrik enerji ve inşaattan sorumlu Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Dadebay Amangeldiyev, Mari Devlet Elektrik Santrali’nin kurulu gücünün arttırılmasına yönelik rapor sundu. Mari Devlet Elektrik Santrali bünyesinde inşa edilen buhar ve doğalgaz türbinli kombine çevrim enerji santralinin inşa edilmesinin ardından eski olan ve halen çalışan buhar türbinlerinin yenilenmesi planlandı. Bu bağlamda, Türkmenistan Enerji Bakanlığı bir uluslararası ihale açtı. İhaleye 7 yabancı şirket katılarak, tekliflerini sundu. İhale sonucunda Mari Devlet Elektrik Santrali’nin türbinlerinin yenilenmesi ve gereken yedek parçaların satın alınmasına yönelik çalışmaların ihalesini Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. şirketi kazandı.
Türk şirketi tarafından yapılacak çalışmalar sonucunda elektrik santralinin kurulu gücü 650 megavattan 1000-1200 megavatta kadar artacak ve bu da elektriğin ihracatının arttırılmasına olanak sağlayacak.
Yurtiçi elektrik enerjisi endüstrisinin muazzam potansiyeli hakkında konuşan Türkmen Lider, enerji kaynaklarının mevcudiyeti ile Türkmenistan'ın en zengin ülkelerden biri olduğunu ve elektrik üretiminin, dünyanın en karlı endüstrilerinden biri olarak kabul edildiğini vurguladı.
Devlet Başkanı, Türkmenistan ile işbirliğine ilgi duyan yabancı şirketler ile uzun vadeli işbirliğinin yapılmasına önem verdiklerini kaydetti.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni