Türkmenistan’da Yeni Havaalanı İnşa Edilmektedir

19 Kasım 2020

Türkmenistan sivil havacılığının altyapısını genişletmektedir. Ülkede başkent Aşkabat olmak üzere, Türkmenbaşı, Türkmenabat 8 ve Mari şehirlerinde uluslararası havalimanları faaliyet göstermektedir.
Türkmen Havayolları filosu, dünyanın önde gelen üreticilerinin son nesil uçak ve helikopterleri ile donatılmaktadır. Bununla birlikte, önemli sanayi bölgelerine yakın kentlerde de havaalanı inşaatı yapılmaktadır.
Bu bağlamda, Amuderya nehrinin (Lebap bölgesi) batı yakasındaki Kerki şehrinde, saatte 100 yolcuya hizmet verecek şekilde tasarlanmış yeni bir havaalanı inşa ediliyor. "Türkmen Havayolları" Ajansı’nın siparişi üzerine bu proje, özel "Gündogdu" şirketi tarafından gerçekleştirilmektedir. 2700 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğindeki pistte ağır beton çalışmaları şimdiden tamamlandı ve sinyalizasyon, ornitoloji, radyo mühendisliği ve navigasyon ekipmanı dahil olmak üzere özel ekipmanlar kuruluyor. Toplam 2.200 metrekarelik yolcu terminali yapıldı. İç kaplama işleri burada devam ediyor. Üç katlı terminal binasının yüksekliği 12 metredir. 3. katta uçuş kontrol kulesi var, yüksekliği 31,7 metredir. Uçak park alanı, iki orta boy veya bir büyük boyutlu uçak ve 4 helikopter için tasarlanmıştır. Havalimanında uzmanlaşmış Araç Hizmeti, İtfaiye Servisi ve Acil Kurtarma Hizmetinin yanı sıra denetim ve kontrol noktaları bulunmaktadır. Şu anda bu sahalarda ve diğer yardımcı teknik tesislerde inşaat ve montaj çalışmaları devam etmektedir. Genel olarak, tüm yaşam destek kompleksinin bulunduğu havalimanı 210 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Aynı zamanda 12.100 metrekarelik alan da çevresi düzenleniyor.
Ülkenin doğu bölgesinin ulaşım sistemi, hava sektörü de dahil olmak üzere aktif olarak gelişiyor. Özellikle önümüzdeki yıllarda Garlık kentinde, sadece Lebap vilayeti içinde değil, ülkenin diğer bölgeleri ile de büyüme noktaları arasındaki bağlantıyı artıracak yeni bir havalimanı yapılması planlanıyor.

Kaynak:Atavatan Türkmenistan