Türkmenistan’dan yurtdışına domates ihracatı

11 Aralık 2019

Türkmenistan’da modern tarım sektörün giderek büyüyor. Ülkede seracılık ile tarım ürünlerinin üretimi arttırılmaktadır. Ahal vilayetinin Kaka ilçesinde Yigit firmasının 24 hektar alanda inşa ettiği 2 sera hizmete açıldı.
Modern polikarbonat yapılardan yapılmışlardır ve otomatik ısıtma, havalandırma ve sulama ve diğer sistemleri ile donatılmıştır. Seranın işleyiş sistemi, kaynak tasarrufu sağlayan teknolojilere ve çevresel yönlere dayanmaktadır. Ülkede ilk defa güneşten korunmak için bir otomatik perde sistemi kullanıldı. Sera çalışanları için yemek odası, ilk yardım odası, dinlenme odası bulunmaktadır.
Yigit firması modern tarım sektöründe verimli çalışmaktadır. Bu sene seralarda 3 bin tondan fazla domates yetiştirdi. Bunun yarısından fazlasını Kazkaistan, Kırgızistan, Rusya ve BAE’ye ihraç etti. Bu ürünleri Polonya, Ukrayna ve Belarus’a ihraç edilmesi yönünde görüşmeler yapılmaktadır.
2020 yılında yerli firma 12 bin ton domates üretmeyi planlamaktadır. Tüketicilere ilk defa parlak pembe Tomimaru Mucho meyveleri, Merlis karpal melezi, zengin bir tadı olan kırmızı kiraz domates olan Juanita çeşidi sunulacak.
Bu firma, 23-25 Ekim tarihlerinde Ukrayna’da düzenlenen 22. World Food Ukraine 2019 Uluslararası Fuarı’nda tarım sektöründeki gerçekleştirdiği yenilikçi çözümler için uluslararası sertifika ile ödüllendirilmişti.
Türkmen firmasında Kaka ilçesinde 1000 hektar arazi tahsisl edildi. 800 hektar arazi çeşitli tarım ürünleri üretilmesi için verildi.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni