Türkmenistan’ın ECO-93 Marka Benzin İhracatı Artıyor

21 Eylül 2020

Türkmenistan’da bulunan ve dünyanın tek doğalgazdan benzin üreten tesisisinde üretilmekte olan ECO-93 marka benzinin yurtdışına ihracatı artmaktadır. Ahal vilayetinde 1,5 milyar dolarlık yatırımla inşa edilen ve Guinness Rekorlar Kitabı’na dünyanın ilk GTG (Gas to Gasoline) tesisi olarak giren bu tesiste üretilen çevre bakımından temiz olan benzin yurtdışına ihracatının arttırılması yönünde çalışmalar yapılmaktadır.
Türkmenistan Devlet Gümrük Birliği’nin resmi sitesinde yer alan habere göre, Ahal vilayet gümrüklerindeki kargo gümrük beyannameleri gereğince, Eco-93 motor benzinin ihracat hacmi bu yılın 8 ayı boyunca arttı.
Eco-93 benzin, mazot fraksiyonu ve sıvılaştırılmış gazın ihracatı halihazırda Ahal vilayetindeki Diyar gümrük noktasından Rusya Federasyonu, Afganistan, Gürcistan, İngiltere, Özbekistan, Bulgaristan ve Danimarka'ya gönderilmektedir. Talep artışının bir sonucu olarak bu ürünlerin üretim hacminin artırılması için de gereken çalışmalar yapılmaktadır.
ECO 93 MARKA BENZİN ÖZBEKİSTAN PAZARINDA
Türkmenistan'da üretilen ithal benzin ECO-93’ün Özbekistan Ticaret Borsası borsasında satılmaya başlandığı ifade edildi. Özbekistan’ın Ticaret ve Hammadde Borsası resmi internet sitesinde yer alan habere göre, bu benzinin ithal edilmesinin Nara-Komfort Servis şirketi gerçekleştirmektedir.
ECO-93 benzin Türkmenistan'da üretilmektedir. ECO-93 motor benzini kullanırken, zararlı sülfür oksit emisyonları 50 kat, azot oksit - 5 kat, karbon monoksit - 2 kat, hidrokarbon -% 20'ye kadar azalmaktadır.

Kaynak:NCA Bulletin