Türkmenistan’ın kuzey bölgesinde özel balıkçılık gelişiyor.

04 Eylül 2019

Türkmen’in yerel şirketi Ak durna, Türkmenistan’ın kuzeyindeki Daşoguz bölgesinde özel bir balık üreticisidir, Sarygamysh, Aybovur ve Uzinshor göllerinde yayın balığı, pike levrek, genel sazan, gümüş sazan, roach, asp, pike, çipura ve yılanbaşı bulunmaktadır. Bu yıl tüketicilere yaklaşık 195 ton taze balık satılması planlanmaktadır.

Ak durna şirketi 158 ton balık satma hakkını onaylanmış devlet fiyatlarından, kalanını ise ticari fiyatlardan alma hakkına sahiptir. Şirket, beş hektarlık bir gölet çiftliğine, otuz üç modern tekneye, iki soğutma ünitesine ve buzdolabına sahip özel araçlara sahiptir.

Sarygamysh gölünün balıkçılık bölgesi bölgesinde büyük ve güçlü bir soğutma ünitesi çalışıyor. İşleme atölyesi yakında modernize edilecektir. Vakumlu ambalajlarda büyük miktarlarda füme balık üretimi için ekipman tesis edilecektir.

Türkmen balıkçılık endüstrisi modernize edilmekte ve modern bir altyapı oluşturulmaktadır. Yeni girişimler kuruluyor ve mevcut girişimler modernize ediliyor. Önde gelen girişim Hazar Denizi'nde balık avlayan ve deniz ürünlerinin işlenmesiyle uğraşan Balkanbalyk devlet teşebbüsüdür.

Su ürünleri yetiştiriciliğinin (su kütlelerinin, yani balıkların, kabuklu deniz hayvanlarının, kabuklu deniz hayvanlarının, kontrollü koşullarda su kütlesinin verimliliğini arttırmak için su koşullarında üremesi) üremesi ülkenin Devlet Su Ürünleri Komitesinin ana faaliyetlerinden biridir.

kaynak: nCa news bulletin