Türkmenistan'ın Seydi Rafinerisi 23.840 Ton Ağır Vakumlu Gaz Yağı İhracatı Yaptı

13 Kasım 2020

Türkmenistan Petrol ve Gaz Kompleksi'nin çevrimiçi gazetesinin Perşembe günü bildirdiğine göre, Türkmenistan'ın Lebap vilayeti bölgesinde bulunan Seydi Petrol Rafinerisi 2020'nin başından bu yana 23.840 ton ağır vakumlu gaz yağı ihraç etti.

Rapora göre son yıllarda bu ürünler ve tesiste üretilen yol bitümü yabancı tüketiciler arasında yoğun talep görüyor.

Ayrıca rafineri, ham petrolden ve gaz yoğunlaşmasından işlenen çeşitli ürünlerin ihracat teslimatlarını sürekli olarak artırmaktadır. Böylece tesis başarılı bir şekilde benzin, dizel yakıt ve fuel oil ihraç etti.

Tesis, bu üretimler için gerekli olan modernizasyonu da gerçekleştirmektedir. Amerikan şirketi Westport Trading Europe Limited ile yapılan sözleşmeye göre, rafineri 2015 yılında yol bitümü üretimi için modern bir otomatik kurulum başlattı.

Devreye alınan ünite, sadece yol bitümünü değil, aynı zamanda farklı tipte yüksek kaliteli yağlama yağlarının üretiminde ana hammadde olan ağır vakumlu gaz yağını da üretmeyi mümkün kılmıştır.

Ülkenin en eski petrol rafinerisi olan Seydi Petrol Rafinerisi, yılda 6 milyon ton ham petrol işleyecek şekilde tasarlanmıştır. Tesis, bu yılın Ocak-Eylül aylarında 171,3 bin ton çeşitli türde benzin üretti.

Kaynak:NCA Bulletin