Türkmenistanlılar Dayanışma Derneği faaliyetine başlıyor

28 Ekim 2019

Türkiye Cumhuriyeti İstanbul ilinde kurulan Türkmenistanlılar Dayanışma Derneği faaliyetine başlıyor. Türkmenistanlılar Dayanışma Derneği, Türkiye’de bulunan Türkmenistanlılar arasında dayanışmaya katkı sağlamak amacıyla kurulmuştur. Yönetim Kurulu Başkanlığından www.atavatan-turkmenistan.com sitesine yapılan açıklamaya göre, yakında ilk tanıtım toplantısını İstanbul’da yapacak olan Dernek Türkiye’de bulunan Türkmenistanlılara Türk kanunlarına göre ikamet etmesi, çalışması, eğitim alması ve kendi işini yürütmesi konusunda hizmet vermeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, örneğin, yerel Türkmenistan pasaportu ile Türkiye’de bulunan Türkmenistanlıların Türk kanunlarına göre, ikametini alabilmesi için çeşitli girişimler amaçlayan Dernek Yönetim Kurulu bununla ilgili vatandaşların tavsiye ve önerilerini turkmenistandernek@gmail.com e-postasına göndermeleri istenmektedir.
Dost ve kardeş ülke olan ve “Bir Millet-İki Devlet” ilkesi ile ilişkilerini yürüten Türkiye ve Türkmenistan günümüzde sadece devletlerarası ilişkileri ile değil, aynı zamanda, ortak tarihi, dili, dini ve kültürü paylaşan iki kardeş ülke ve halktır.
Türkiye, 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Türkmenistan'ı ilk tanıyan ve Aşkabat'ta ilk Büyükelçilik açan ülkedir. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Türkmenistan’ın Daimi Tarafsızlık statüsüne destek vermektedir. İki ülke arasındaki işbirliği dış politika, ticaret ve ekonomi, kültür ve eğitim başta olmak üzere her alanda güçlenerek devam etmektedir. Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ticari ilişkiler, özellikle müteahhitlik alanında toplam 60 milyar dolar gibi rekor seviyelere ulaşan taahhütlerle birlikte hızlı bir artış ivmesi kazanmıştır. İnşaat alanında büyük oranda Türk menşeli malzemelerin kullanılması, Türkiye’den yapılan ihracatı artırmıştır.
Bağımsızlığının ilk yıllarından itibaren Türk şirketleri Türkmenistan pazarında aktif olmuş, milyarlarca dolarlık dev yatırım projelerinin hayata geçirilmesine iştirak etmiştir. Günümüzde Türkmenistanlı şirketlerde Türk pazarına yatırım yapmaya başlamış olup, Türkiye’de kurulan Türkmen sermayeli
10
şirketlerin sayısı giderek artmaktadır. Türkmen şirketlerinin yanı sıra binlerce Türkmen genci de lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi için Türk üniversitelerini tercih etmektedir. Turistik ve iş amaçlı Türkiye’de bulunan Türkmenistanlılarda iki kardeş ülke arasında önemli “kültür köprüsü” rolünü üstlenmektedir.
Türkiye’deki Türkmenistanlılar Dayanışma Derneği Türkiye’de bulunan Türkmenistanlılar arasındaki birlik ve beraberliğin sağlanması, dayanışmanın sağlamlaştırılması, dostluk ilişkilerinin gelişmesi, Türkiye’de Türk kanunlarına uygun ikamet etmesi, çalışması, iş yapması ve eğitim alması konusunda konsolosluk ve hukuk işlemlerinde yardam vermek, Türkmenistanlılar arasında spor etkinliklerini düzenlemek, yayın yapmak, Türkiye’de eğitim alan Türkmenistanlı öğrencilere burs vermek ve bilimsel yarışmalar düzenlemek ve derneğin amacına uygun diğer etkinlikler düzenlemek amacı ile kurulmuştur.
Dernek Yönetim Kurulu Başkanı görevini, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Dokuz Eylül üniversitesinde tamamlan, şu an Türkmenistan’da hukuk danışmanlığını yapan Av.Dr.Döwran Orazgylyjow üstlenmiştir. Dr.Orazgylyjow aynı anda “Atavatan Türkmenistan” uluslararası dergisinin Genel Yayın yönetmeni olarak çalışmaktadır.
Derneğin Yönetim Kurulu Başkan yardımcısı görevini ise, 10 ülkenin Ticaret ve Sanayi Odalarının ortak bir kurumu olan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri olan Adem Kula yürütecektir. Sayın Adem Kula bu görevinden önce Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunda (DEIK) Türk Türkmen İş Konseyi koordinatörlüğü görevini yaklaşık 5 yıl icra etmiştir.
Türkmenistanlılar Dayanışma Derneğinin şu an için herhangi bir şubesi veya temsilcisi bulunmayıp, dernekle ilgili açıklamaları derneğin kendi yayın organı kurulana kadar www.atavatan-turkmenistan.com aracılığıyla yapılacak olup, Dernek Yönetim Kurulu Başkanlığı haricinde yapılan herhangi bir açıklamaya itibar edilmemesi önemle vurgulanmaktadır. Derneğin resmi Facebook hesabı https://www.facebook.com/turkmenistandernek olup, dernek adına açıklamalar ayrıca bu hesaptan ve/yada dernek Yönetim Kurulu başkanının şahsı hesabından yapılacaktır. Derneğin diğer irtibat bilgileri de yakında paylaşılacaktır.

Kaynak: Atavatan Türkmenistan Haber Bülteni