Uluslararası Tarafsızlık Konferansı Aşkabat’ta yapılıyor

12 Aralık 2018

Türkmenistan tüm dünya ile birlikte 12 Aralık Uluslararası Tarafsızlık Bayramı’nı kutluyor. Başkent Aşkabat’ta Türkmenistan’ın tarafsızlığının 23.yıldönümü ve Uluslararası Tarafsızlık Bayramı dolayısıyla ‘Büyük İpek Yolu'nun mirası ve modern uluslararası ilişkiler’ konulu uluslararası konferans gerçekleştirilmektedir.

Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen konferansa, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Raşid Meredov başta olmak üzere Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin İnsani İşler Yardımcısı Rashid Khalikov, aralarında Türkiye Büyükelçisi Mustafa Kapucu’nun da bulunduğu yabancı büyükelçiler, Türkmenistan’ın yurtdışındaki elçileri, bakanlıklar ve kamu kurum yetkilileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Türkmenistan’da bu sene ‘Türkmenistan-Büyük İpek Yolu’nun kalbi’ rehberliğinde geçtiği için Uluslararası Tarafsızlık Günü dolayısıyla düzenlenen konferansın konusunda yine tarihi İpek yolu ile bağlantılı oldu. Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Türkmenistan Devlet Başkanı’nın konferansın katılımcılarına gönderdiği mesajını okudu. Türkmen Lider mesajında Büyük İpek Yolu'nun doğasında bulunan barış ve güvenlik ilkeleri bugün, dünyada barış ve güvenliğin güçlendirilmesinde büyük rol oynadığını kaydetti. Devlet Başkanı BM Genel Kurulu tarafından Türkmenistan’ın inisiyatifi ile 12 Aralık gününü Uluslararası Tarafsızlık Günü olarak ilan ettiğini ve bunun akabinde dünya topluluğu her yıl Uluslararası Tarafsızlık Günü’nü kutladığını ve bunun uluslararası ilişkilerde tarafsızlık politikasının başarısı olduğunu ifade etti.

Daha sonra Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin İnsani İşler Yardımcısı Rashid Khalikov, Türkmenistan’ın BM Daimi Temsilcisi Aksoltan Atayeva ve BM Türkmenistan Daimi Temsilcisi Yelena Panova günün anlamını ifade eden konuşmalar yaptı.

BM Genel Sekreteri Yardımcısı Khalikov, Türkmenistan’ın tarafsızlığının dünyada barışın ve güvenliğin sağlanmasında önemli rol oynadığını kaydetti. BM Genel Sekreteri ayrıca, Türkmenistan’ın silahsızlanma, terör, uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadelede ve diğer alanlarda barış ve güvenliği sağlanmasında önemli uluslararası girişimlerde bulunduğunu kaydetti. BM tarafından Türkmenistan’ın girişimlerine büyük destek sağlandığını ve bu alanda önemli kararların alındığını ifade etti.

Aksoltan Atayeva ve Yelena Panova da konuşmalarında, Türkmenistan ile BM münasebetleri, Türkmenistan’ın tarafsızlık politikasının dünya barışına sağladığı katkılardan bahsetti.

Kaynak: Atavatan-Türkmenistan haber Bülteni