Vietnam 2019 Yılında Ticaret Açığı Verme İhtimaliyle Karşı Karşıya

18 Şubat 2019

Uzmanlar, ithalattaki keskin yükselişe ve ihracatın karşılaştığı sorunlara işaret ederek, Vietnam'ın üç yıldır verilen dış ticaret fazlasının ardından 2019 yılında ticaret açığı verme riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etmektedir. Uzmanların bu yıl ticaret açığının yaklaşık 3 milyar ABD doları seviyesinde olabileceğini düşünmesinin en büyük nedeni, birçok sektör tarafından hammadde ithalatındaki keskin bir artış gözlemlenmesidir. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na göre, deri ayakkabılar, tekstil, hazır giyim ve tarım işleme sektörleri gibi üretimin hala hammadde ve ekipman ithalatına ve dış kaynak kullanımına bağımlı olduğu sektörlerde ithalatın artması muhtemeldir. Bakanlık, 2019 yılınının ilk aylarında oluşan açığın çoğunlukla elektronik ürün, kumaş, bileşen ve aksesuar ithalatından kaynaklandığını açıklamıştır.

Ticaret açığı beklentisinin bir diğer ve daha önemli nedeni de, Trans-Pasifik Ortaklığına Kapsamlı ve Aşamalı Geçiş (CPTPP) Anlaşması ve AB-Vietnam Serbest Ticaret Anlaşması gibi ticaret anlaşmalarının kısa bir süre önce yürürlüğe girmiş veya girecek olmasıdır. Bu anlaşmalar, büyük ortak pazarlara satış yapma fırsatından yararlanmak isteyen yerli ve yabancı işletmeler tarafından birçok sektöre yatırım yapılmasını sağlamıştır. Bu durum aynı zamanda teknoloji, ekipman, aksesuar ve hammadde ithalatının hızlanacağı ve ticaret açığının derinleşeceği anlamına gelmektedir.

Uzmanlar ayrıca, Vietnam’ın imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarının Vietnamlı firmalara daha fazla ihracat yapma imkanı sunarken, üretilen ürünlerin menşesinin belirlenmesi için belli şartların mevcut olması ve birçok Vietnamlı üreticinin ortak pazarlar dışından ithal edilen hammaddelere bağımlılığı nedeniyle bu imkandan faydalanmanın kolay olmayacağını dile getirmişlerdir. 


Kaynak: Viet Nam News
https://vietnamnews.vn/economy/505486/vietnam-faces-threat-of-trade-deficit-in-2019.html#HBwXLFxg4sZzsshZ.97

Yayımlayan: Hanoi Ticaret Müşavirliği