ABD’nin Rüzgârdan Elde Ettiği Elektrik Enerjisi Üretimi İlk Kez Kömürden ve Nükleerden Elde Ettiği Elektrik Enerjisi Üretimlerini Aştı

18 Nisan 2022

Amerika Birleşik Devletleri Enerji Verileri Yönetimi Kurumu (EVYK) Perşembe günü (14/04/2022), ülkedeki rüzgâr türbinleri yoluyla gerçekleştirilen elektrik üretiminin 29 Mart'ta (2022) bir tek doğal gaz yoluyla üretilen elektrik üretiminin arkasında kalarak ikinci büyük elektrik enerjisi üretim kaynağı durumuna yükseldiğini ve kayıtlara göre ilk kez gerek kömürden gerek nükleer enerjiden üretilen elektrik üretimini geride bıraktığını açıkladı.

EVYK’nın Saatlik Elektrik Şebekesi İzleme Monitörü, 29 Mart'ta (2022) aşağı 48 eyaletteki rüzgâr türbinlerinin 2.017 cigavat-saat elektrik ürettiğini gösterdi. Kurum, rüzgâr enerjisinden üretilen günlük elektrik üretim rakamının, içinde bulunduğumuz yılın başlarındaki diğer günlerde kömürden ve nükleer enerjiden üretilen elektrik üretim rakamını ayrı ayrı aştığını ancak 29 Mart’a (2022) gelinceye kadar tek bir günde her iki kaynağın birden üretim rakamını hiç geçememiş olduğunu kaydetti.

ABD’nin rüzgâr enerjisi kurulum kapasitesi son yıllarda hızla büyüyerek 2019 yılı Eylül ayında nükleer enerji kapasitesini aştığı noktaya yükseldi.

EVYK, günümüzde ABD’deki rüzgâr enerjisi üretiminin doğal gazla çalışan santraller ile kömürle çalışan santrallerin ürettiği elektrik enerjisi üretim rakamının ardından üçüncü büyük elektrik enerjisi üretim kapasitesi kaynağı olduğunu belirtti.
Ülkede rüzgârdan üretilen elektrik enerjisi rakamı iki yıldan daha uzun bir süre önce bir noktada nükleer enerji kapasitesini aşmış olmasına rağmen rüzgârdan üretilen elektrik enerjisi rakamı hala nükleerden üretilen elektrik enerjisi rakamının gerisinde, bunun da nedeni iki üretim biçiminin teknolojilerinin farklı olması.

Geçen yıl, ABD’deki rüzgâr jeneratörlerinin ortalama kapasite katsayısı %35’lik oran ile nükleer jeneratörlerin, yine geçen yıla ait ortalama kapasite katsayısı olan %93’lük orana göre çok gerideydi. Nükleer jeneratörler, tipik olarak tam güçle ya da tam güce yakın bir güçle çalışacak biçimde tasarlanmıştır.

EVYK’nın en son Kısa Dönemli Enerji Görünümü öngörüsüne göre, ABD'de rüzgârdan elektrik enerjisi üretiminin tek bir günde gerek kömürü gerek nükleeri geçmesine karşılık, içinde bulunduğumuz yılda ya da önümüzdeki aylarda aylık ölçekte kömürü ya da nükleeri geçmesi beklenmiyor.

Amerikan Temiz Enerji Birliği (ATEB) Şubat ayında (2022) yaptığı açıklamada, ABD'nin geçen yıl toplam işletme ölçeğine göre temiz güç kapasitesinin 200 cigavatı aştığını duyururken diğer yandan “önemli politika sorunlarının temiz enerji endüstrisinin büyümesine engel olmaya ve ülkenin karbon salınımı hedeflerine ulaşmasına tehdit oluşturmaya devam ettiği” uyarısını yaptı.

ABD’nin rüzgâr enerjisi kurulumlarındaki büyüme, süregelen edinim zinciri sorunları ile Ukrayna'da devam eden savaşın sonucunda şiddetlenen piyasa oynaklığı nedeniyle içinde bulunduğumuz yılda yavaşlayabilir.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü