AB'nin Ortak Tarım Politikası Reformlarına Daha Yakından Bir Bakış

14 Ekim 2021

Ortak Araştırma Merkezi'ne (JRC) göre, AB'nin Tarladan Çatal'a ve Biyoçeşitlilik stratejilerine ek olarak AB'nin OTP reform önerisi, AB fiyatlarında, üretimde, çevrede ve AB'nin ticaret pozisyonunda değişiklikler görebilir.

Bu raporun, kesin tahminler üretmeyen bir modelleme çalışmasının (CAPRI modeli) sonucu olduğu ve bu nedenle dikkatle uygulanması gerektiği unutulmamalıdır. Bununla birlikte, bu tekliflerin uygulanması durumunda uzun vadede ne bekleyebileceğimiz konusunda biraz ışık tutuyor.

Ekonomik açıdan bakıldığında, JRC'nin modeli, artan organik tarım ve pestisit azaltımı ile ilişkili verim düşüşleri nedeniyle AB üretiminde düşüş görebileceğimizi öne sürüyor. Tahıllar, domuz eti ve kümes hayvanları için net ihracat pozisyonunun düşmesi beklenirken, yağlı tohumlar, meyve ve sebzeler, sığır ve koyun için ticaret açığı bekleniyor. Eşzamanlı olarak, özellikle hayvancılık ürünleri için üretici fiyatları artabilir.

Genel olarak, anlaşmaya yönelik tepkiler karışıktı ve bazı kuruluşlar, reform politikasının AB çiftçi topluluğu için benzeri görülmemiş bir zorluk olacağını öne sürdüler. Yeni OTP'nin nasıl uygulanacağı ve bu gelecekteki politikanın Birleşik Krallık ile nasıl etkileşeceği henüz görülmedi. Bu tam değerlendirme ancak anlaşma yasal metinlere ve ikincil mevzuata çevrildikten sonra mümkün olacaktır.

Kaynak: thecattlesite.com
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü