Alman Mühendislik Sanayii Ürünleri İhracatı 2019 Yılında %1.5 Azaldı

20 Şubat 2020

Almanya Mühendislik Sanayicileri Birliği (VDMA) yetkilileri tarafından bugün (20 Şubat 2020) yapılan açıklamada, 2019 yılında mühendislik ürünleri ihracatının reel olarak %1.5 azaldığına dikkat çekilerek, ihracatın 2020 yılında büyük olasılıkla daha da azalmaya devam edeceği belirtildi.

VDMA’dan yapılan açıklamada, makine mühendisliği sektörünün geçtiğimiz yıl boyunca devam eden küresel ölçekteki üretim daralmasına bağlı olarak oluşan olumsuz etkilerden kaçamadığı, buna bir de ticaret savaşları, korumacılık, Brexit süreci ve otomotiv sanayinin geçirmekte olduğu derin yapısal değişimler gibi faktörlerin de eklenmesiyle birlikte ihracatın kaçınılmaz olarak azaldığı belirtildi.

VDMA’nın ekonomi uzmanlarından Olaf Wortmann, makine mühendisliği ürünlerindeki mevcut siparişlerin durumu göz önünde bulundurulduğunda, ihracattaki azalma eğiliminin 2020 yılında diğer mühendislik sektörlerini de kapsayacak şekilde devam etmesinin olası olduğunu söyledi.

VDMA’nın açıklamasında ayrıca, Koronavirüsün Çin’e yapılan ihracatı ne ölçüde etkileyeceğinin henüz tahmin edilemediği, fakat virüs riskine rağmen Çin pazarının Alman mühendislik firmaları açısından sahip olduğu önemin değişmeyeceği belirtildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü