Avustralya Madencilik Sektörü, Ülkenin Ekonomik Omurgasını Kaybetme Riskiyle Karşı Karşıya Olduğu Konusunda Uyardı

13 Mart 2024

Avustralya Madencilik Konseyi tepe yöneticisi Tania Constable, ülkenin, "ekonomide altın yumurtlayan kaz" olarak değerlendirdiği madencilik sektörünü tehlikeye attığı konusunda uyarırken Avustralya madencilik endüstrisi için daha fazla destek çağrısında bulundu.

Constable, görüşlerini aktardığı The Courier Mail gazetesinde yayınlanan yazısında madencilik sektörünün Avustralya'nın ekonomik istikrarında oynadığı kritik rolün altını çizdi.

Yazısında geçen hafta yayınlanmış olan ve Avustralya ülke yönetiminin harcamalarında artış olduğunu gösteren Ulusal Hesaplara göndermede bulunan Tania Constable, ülkenin demir cevheri, kömür ile altın dışsatımlarının geçen yılın son çeyreğinde ekonominin gerilemesini engellediğini vurguladı. Constable, yalnızca demir cevheri dışsatımının %12 oranında artış göstererek ek artışa neden olduğunu, dolayısıyla Avustralya ekonomisine 13,5 milyar Avustralya Doları katkı sağladığını, kömür dışsatımının da %5 oranında artışla son çeyrekte ekonomiye 8,2 milyar Avustralya Doları tutarında ekstra katkı yaptığını belirtti.

Queensland eyaletinde madencilik sektörü, geçen yıl ekonomiye 70 milyar Avustralya Doları katkı sağlayarak 70.000’in üzerinde tam zamanlı çalışana istihdam sağlamasıyla Avustralya ekonomisinde çok önemli etki yarattı. Maden işletim izin belgeleri açısından sektörün katkıları ise 18 milyar Avustralya Doları’na eşdeğer büyüklüğe ulaşırken kamu hizmetlerinin desteklenmesinde ve Avustralya'nın yüksek yaşam standardının korunmasında önemli bir rol oynuyor.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü