Bakır Fiyatında Korona Virüsü Küresel Salgını Sonrası Kıtlık Olabileceği Endişesiyle Yükseliş Yaşanıyor

04 Aralık 2020

Londra'daki bakır fiyatları, bakır madencilerinin istemi karşılama konusunda sıkıntıya düşecekleri endişelerinin derinleştiği bir ortamda yedi yıldan uzun bir süreden sonra en yüksek düzeyine ulaşırken küresel iyileşme de içinde bulunduğumuz yıldaki bu Çin kaynaklı yükselişi destekliyor.
 
Tellerde ve kablolarda kullanılan bir metal olan bakırın fiyatı, önümüzdeki yıl koronavirüs krizi hafifledikçe yerkürenin gelişmiş bölgelerindeki bakır isteminin Çin'deki büyüyen bakır istemini izleyeceği beklentisiyle beslenen hızlı bir toparlanma sonucu beş hafta boyunca yükselişinin doruğunda.
 
Şili'nin madencilik şirketi Antofagasta'nın tepe yöneticisi Ivan Arriagada, Bloomberg TV'ye yaptığı açıklamada "Fiyat açısından elverişli bir ortam." yorumunu yaptı, Arriagada ayrıca Çin’in bakır isteminin "çok güçlü bir biçimde sürdüğünü" ve küresel bakır piyasasının gelecek yıl hafif bir açığa doğru yol almakta olduğunu da yorumuna ekledi. 
 
Koronavirüs aşısının geliştirilmesi konusunda yaşanan ilerleme, yerküre ekonomilerinde bakır metalinin kullanımını artıracak iyileşme beklentilerini destekledi. Bakırın, metal yoğun yeşil altyapı projelerinde kullanılacağı bir dalga beklentisi de yatırımcıları çekiyor.
 
Bakırın fiyatı Şangay yerel saatiyle 13:37'deki %1 oranında artışla Mart 2013'ten bu yana en yüksek değer olan 7,8 ABD Doları'na yükseldi. Alüminyum ve çinkonun fiyatı da arttı.

Kaynak: Miningweekly web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü