Bigcommerce’in Halka Arz Sonrası %200 Değerlenmesinden Önce, Intuit Yazılım

13 Ağustos 2020

BigCommerce’in hisseleri, geçtiğimiz hafta pazardaki başlangıcında üç kattan fazla artarak 2020′nin en büyük halka arz artışına işaret etti ve yazılım şirketinin değerini 5 milyar dolara yakın verdi. Artış, şirketin bağımsız kalma kararını haklı çıkardı. Halka arzdan yaklaşık bir ay önce, Intuit, görüşmeler gizli olduğu için isim verilmemesini isteyen konuya aşina olan kişilere göre, BigCommerce’i 1,5 milyar dolara satın almayı teklif etti. Bazı BigCommerce liderleri anlaşmayı kabul etmek istedi.

BigCommerce’in en büyük rakibi Shopify, dört yıldır Wall Street’in gözdesi oldu ve bu süre zarfında hisse senedi fiyatı 25 kat arttı ve piyasa değeri yaklaşık 120 milyar dolara çıktı. Her iki şirket de e-perakendecilere web sitelerini geliştirmeleri, ödemeleri yönetmeleri ve para birimi dönüştürmeleriyle ilgilenmeleri için yazılım sağlamaktadır. Shopify, BigCommerce’den 20 kat daha büyük olmasına ve hala çok daha hızlı büyümesine rağmen, özellikle pandemi çevrimiçi olarak daha fazla perakendeye zorlarken, pazar başka bir milyar dolarlık şirket için oldukça büyük görünüyor.

BigCommerce, IPO prospektüsünde , “Covid-19′un hızlandırdığı e-ticarete makro-ekonomik geçişten yararlanmaya devam etmek için iyi bir konumda olduğumuza inanıyoruz, ancak sonuç olarak kısa vadede gelir daha değişken olabilir” denildi.  

BigCommerce, 1,5 milyar dolarlık anlaşmayı olarak kabul etmiş olsaydı, şirket, yıllık %30 büyüyen bir yazılım şirketi için tarihsel olarak iyi bir çarpan olan, gelirinin yaklaşık 11 katı değerinde olacaktı. Pazartesi günü kapanışta, halka açık piyasa BigCommerce’e satışların yaklaşık 44 katı değer veriyor. Bu yüksek, ancak yine de satışların 62 katı değerle işlem gören Shopify’dan daha azdır.  
 
Kaynak: cnbc web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü