Botsvana'daki Morupule Madencilik Bölgesi, Yeni Madenlerin Açılmasıyla Kömür Üretimini %50 Oranında Artırmayı Hedefliyor

29 Eylül 2022

Botsvana Devlet Başkanı Mokgweetsi Masisi, Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana yakıt isteminin patlamasının ardından dışsatımı artırmak amacıyla devlete ait Morupule Kömür Madeni'nde (MKM) 1,4 milyon ton kömür rezervine sahip yeni bir galeriyi Çarşamba günü (28/08/2022) devreye soktu.

Ülkenin öngörülen 212 milyar ton kömür rezervlerine karşılık, Minergy Kömür Madenciliği ile Kömür Alım Satımı Firması tarafından 2019 yılında yıllık 1,2 milyon ton kapasiteli yeni bir madenin işletilmesine başlanıncaya kadar Morupule Kömür Madeni ülkedeki işler durumdaki tek madendi.

Birçok Avrupa ile Asya ülkesi, küresel enerji krizi nedeniyle alternatif yakıt kaynaklarına ulaşmak için çabalarken Botsvana Devleti, içinde bulunduğumuz yılda Maputo (Mozambik) ile Walvis Bay (Namibya) limanlarını kullanarak deniz taşımacılığı yoluyla kömür dışsatımını artırmış önemli bir kömür üreticisi ülke olmak istiyor.

MKM’nin üretimini yılda %50 oranında artırarak 4,2 milyon tona çıkaracak olan yeni açık alan maden ocağı, 2027 yılına kadar çeşitli pazarlara yılda toplam 7,6 milyon ton kömür sağlama stratejisinin bir parçası durumunda, dolayısıyla bu stratejiye bağlı olarak büyümekte olan kömür dışsatımından gelecek yıl 1 milyar Pula (Pula, Botsvana’nın ulusal para birimidir. Ç.N.) gelir beklenirken 2027 yılında gelirin 3 milyar Pula’ya (222,6 milyon ABD Doları) yükseleceği umuluyor.

Masisi, "Botsvana, bize sunulan bu fırsat zamanını, gelişmekte olan çeşitli pazarları besleme yolunda topraklarındaki kömür rezervlerinden tam olarak yararlanmak için kullanmalı." yorumunda bulundu.

MKM, günümüzde yeraltında yürütülen kömür çıkarma çalışmalarından yılda 2,8 milyon ton kömür üretirken, madenin yakınlarındaki devlete ait iki elektrik santralini besliyor, ayrıca Güney Afrika, Namibya ile Zimbabve'ye kömür dışsatımı gerçekleştiriyor.

Yeni devreye sokulan açık alan madenciliği bölümü ise, kömürle çalışan elektrik santrallerinde kullanılabilecek kalitede kömürü 30 yıldan uzun bir süre sağlama potansiyeline sahip.

Minergy firması geçen hafta, Mayıs 2022'de gerçekleştirilen rekor satışlarla birlikte Haziran 2022'de sona eren mali yılda toplam satış hacimlerinin %40 oranında arttığını açıklamıştı.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü