Çin’de Günlük Ham Çelik Üretimi Eylül Ayında Rekor Seviyeye Ulaştı

20 Ekim 2020

19 Ekim 2020 tarihinde açıklanan resmi verilere göre Çin’de günlük ham çelik üretimi Eylül ayında rekor bir artış sergileyerek önceki aya kıyasla %0.9 oranında artış kaydetti. Altyapı projelerinin çoğalması nedeniyle piyasada artan çelik talebinin bu yükselişe neden olduğu belirtildi.

Ulusal İstatistik Bürosunun (NBS) Pazartesi günü açıkladığı verilere göre, aylık bazda hesaplanma yapıldığında ise, Eylül ayındaki üretim geçen yılın aynı dönemine kıyasla %11.8 artarak 92.56 milyon tona ulaştı.

Reuters’in NBS verileri üzerinden yaptığı hesaplamaya göre günlük ortalama ham çelik üretim miktarı 3.09 milyon ton oldu ve Ağustos ayının günlük ortalamasının %0.9 üzerinde gerçekleşti. Reuters kayıtlarına göre bu üretim miktarının 2014 yılından bu yana gerçekleşen en yüksek değere ulaştığı belirtildi.

Çin’de ham çelik üretimi geçtiğimiz Mayıs ayından bu yana yüksek seviyelerde seyrediyor. Küresel talebin azalmasına rağmen, Çin’deki altyapı yatırım projelerinin çoğalması ve yerli imalat sanayinin tekrar üretime geçmesiyle birlikte ham çeliğe olan iç talebin yükselişe geçtiği belirtiliyor.

Navigate Commodities firmasının Genel Müdürü Atilla Widnell Reuters Ajansına verdiği demeçte, ülkedeki çelik stoklarının durumu incelendiğinde özellikle de inşaatta kullanılan betonarme çeliği stoklarına bakıldığında, Eylül ayındaki günlük bazlı üretim artışının beklenen bir durum olduğunu söyledi.

Eylül ayında çelik stoklarının zirve yaptığını söyleyen Widnell, sözlerine şöyle devam etti : “ Ancak, iç pazardaki çelik tüketiminin artmaya devam etmesi ve Ekim ayının ilk yarısı boyunca üretimin de bir miktar düşüşe geçmesi nedeniyle, bugün itibarıyla mevcut stoklarda tekrar gözle görülür bir azalma gerçekleşmiştir.”

Öte yandan Mysteel Danışmanlık firmasının yayınladığı veriler üzerinden Reuters tarafından yapılan hesaplamalarda, Çin’deki 247 adet çelik fabrikasının Eylül ayındaki haftalık kapasite kullanım oranının ortalama %93.96 olduğu ve bunun Ağustosta gerçekleşen %94.84 değerinin bir miktar gerisinde kaldığı belirtildi.

Çin İstatistik Bürosunun açıkladığı diğer bir veride ise, bu yılın ilk üç çeyreğindeki toplam çelik tüketiminin geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %4.5 oranında bir artış kaydederek, toplam 781.59 milyon tona ulaştığı bildirildi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü