Çin’de Otomobil Satışlarındaki Düşüş Trendi Kasım Ayında da Bozulmadı

10 Aralık 2019

Çin Otomobil Üreticileri Birliği (CAAM) tarafından hazırlanan Kasım ayı otomobil satış rakamları bugün (10 Kasım 2019) açıklandı. Açıklanan rakamlara göre, son on altı aydır sürekli düşüş eğiliminde olan otomobil satışlarının Kasım ayında da azalmaya devam ettiği görüldü. Ayrıca geçtiğimiz Temmuz ayında ilk kez düşüş trendine giren yeni nesil elektrikli araç satışlarındaki kan kaybının da Kasım ayında yine devam etmekte olduğu gözlemlendi.

CAAM tarafından yayınlanan verilere göre, Kasım ayında toplam otomobil satışları bir önceki yıla göre %3.6 oranında azaldı. Otomobil satışları geçtiğimiz  Eylül ayında %5.2, Ekim ayında da %4 oranında azalmıştı.

CAAM Genel Sekreter Yardımcısı Chen Shihua, bu yıl satışlarda yaşanan sert düşüşün en büyük nedenlerinden birisinin hükümet tarafından karbon salınım mevzuatında yapılan değişiklik sonucunda gelen kota sistemi olduğunu söyledi. Üreticilerin bu sisteme yeni uyum sağlamaya başladığını belirten Shihua, ülke genelindeki otomobil üretim miktarlarının son aylarda tekrar normale dönmeye başladığını da sözlerine ekledi.

Verilerde ortaya çıkan en dikkat çekici hususlardan birisi de, geçen sene %62 oranında artış göstermiş olan elektrikli otomobil satışlarının bu yılın ortasından itibaren sert bir şekilde düşüşe geçmesi oldu. Elektrikli otomobil satışlarının Ekim ayında %45.6, Kasım ayında ise %43.7 oranında azaldığı açıklandı.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü