Çin’de Sanayi Sektörünün Eylül Ayındaki Kar Artışı %16,3 Oldu

27 Ekim 2021

Tedarik darboğazları ve yükselen maliyetlere karşın, Çin’deki sanayi firmalarının karlılıkların Eylül ayında hızlanarak arttığı bildirildi. Kar miktarındaki artışın esas itibarıyla madencilik ve hammadde sektörlerindeki büyümeden kaynaklandığı açıklandı.

27 Ekim Çarşamba günü Çin İstatistik Ofisi tarafından açıklanan verilere göre, Ağustos ayında %10,1 artış göstermiş olan sanayi sektörü kar miktarı, Eylül ayındaki kar artışı yıllık bazda %16,3’e ulaştı.

Çin’de karbon emisyon azaltım hedeflerine bağlı olarak uygulanan elektrik kullanım kesintileri ve kömür arzındaki azalmalar sanayi sektörünü bir süredir zor durumda bırakıyor.

Kar artışında başı çeken kömür madenciliği sektörünün karı son dokuz ayda %172,2 oranında arttı. Petrol işleme sanayisindeki şirket kazançları da büyük bir sıçrama yaparak aynı dönemde %930 artış kaydetti.

Öte yandan enerji şirketlerinin karlarının ise kömür maliyetlerinin artması nedeniyle Ocak ve Eylül ayları arasındaki dönemde %24,6 oranında azaldığı açıklandı.

İstatistik Bürosunun açıkladığı verilere göre, bu dokuz aylık dönemde sanayi şirketlerinin karları konsolide biçimde %49,5 artarak 6,34 trilyon yuana ulaştı. Ocak ve Ağustos arasındaki sekiz aylık dönemde ise bu artış %49,5 olarak kayıtlara geçmişti.

Açıklanan verilere göre, Çin’in ekonomik büyümesi, enerji kesintileri ve emlak piyasasında yaşanan çalkantılar nedeniyle üçüncü çeyrekte yılın en yavaş seyrini gösterdi.

Eylül ayında kaydedilen rekor seviyede üretici enflasyonu nedeniyle, tüketici ile fabrika arasındaki alt ve ara sektörler üzerinde maliyet baskısı oluştuğuna da dikkat çekildi.

Sanayi sektöründe faaliyet gösteren firmaların pasifleri de Eylül ayında bir önceki yıla göre %8,2 oranında arttı. Firma pasiflerindeki yıllık artış, Ağustos ayında %8,4 olarak kayıtlara geçmişti.

İstatistik Bürosunun bu araştırmasının yıllık ciroları 20 milyon yuandan fazla olan büyük sanayi firmaları kapsamında yapıldığı açıklandı.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü