Durgunluğun, Yakıt Emtialarının Satışında Korku Oluşturması Nedeniyle Demir Cevherinin Fiyatı Geriliyor

03 Temmuz 2022

Demir cevheri ile çelik fiyatları, yerkürenin önde gelen metal tüketicisi ülkesi olan Çin'in üretim çalışmalarındaki toparlanma belirtilerine rağmen küresel düzeyde keskin bir ekonomik gerileme olacağı beklentisinin emtia isteminde düşüş yaşanacağı korkularını körüklemesiyle Cuma günü (01/07/2022) geriledi.

Küresel durgunluk hayaleti, fabrikaların azalan siparişler nedeniyle yükselen stoklarını azaltmak amacıyla son zamanlarda düzinelerce yüksek fırını durdurduğu, yerkürenin en büyük çelik üreticisi olan Çin'de demir cevherine olan zaten bulutlu durumdaki istemin bu olumsuz görüntüsünü besledi.

Demir cevherinin Çin'in Dalian Emtia Borsası'nda en çok işlem gören Eylül sözleşmesi, günü %6,9 oranında düşüşle ton başına 747,50 Yuan (111,47 ABD Doları) düzeyinde sonlandırırken kayıpları ikinci güne taşıdı.

Singapur Borsası'nda çelik üretiminin girdisi olan demir cevherinin Ağustos başı sözleşmesi, Greenwich saatine göre 07:03’te ton başına %4,3 oranında düşüşle 113,90 ABD Doları’na geriledi.

Spot piyasada ise SteelHome danışmanlık firmasının verilerine göre, %62 oranında demir içeren kaliteli cevher Perşembe günü (30/06/2022) 2 ABD Doları düşüşle ton başına 122 ABD Doları’na inerek 2022 kazançlarının tümünü silmiş oldu.

ING firmasının emtia stratejileri başkanı Warren Patterson, "Çelik üretiminin baskı altında olduğu ülke yalnızca Çin değil.” derken "Yavaşlayan ekonomik büyüme beklentileri ile artan durgunluk riski, küresel çelik istemi için çok iyi bir durum değil." yorumunu yaptı.

Çin'in sıkı uyguladığı Korona salgını karantinalarının neden olduğu sunum kesintilerinden çok sayıda firmanın etkilenmesi nedeniyle Asya kıtasındaki üretim çalışmaları Haziran ayında (2022) durdu.

Çin'in çelik üretimindeki yavaşlama aynı zamanda, ekonomisini karbondan arındırma hedefleri doğrultusunda yıllık çelik üretimini azaltmayı sürdürme konusundaki kararlılığını gösteriyor.

Çin'in en çok çelik üretimi gerçekleştiren eyaleti olan Hebei'de, bazı çelik üreticilerinin yıllık fırın yenileme çalışmalarını normalden daha erken başlatmaya karar verdikleri bildirildi.

Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda inşaat demiri SRBcv1 endeksi, altı seanslık bir rallinin ardından %2,5 oranında düşerken, sıcak haddelenmiş rulo SHHCcv1 endeksi %2,2 oranında değer kaybetti. Paslanmaz çelik SHSScv1 endeksi ise %2,4 oranında düştü.

Koklaşabilir taş kömürü fiyatı ise Dalian Emtia Borsası’nda %6,1 oranında düşerken kok kömürünün fiyatı %3,8 oranında geriledi.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü