Elektrikli Araç Üretimi Otomotiv Sektörünün Ham Madde İhtiyaçlarını Arttırıyor

11 Mayıs 2022

Bünyesinde Opel, Peugeot, Fiat ve Citroen gibi on altı adet otomotiv firması bulunan Stellantis’in İcra Kurulu Başkanı Carlos Tavares, 10 Mayıs Salı günü yaptığı basın açıklamasında, sektörün tamamen elektrikli araçlara doğru geçiş yapmakta olduğu bu süreçte, batarya ve ham madde tedarikinde yaşanan sorunların önümüzdeki yıllarda da devam etmesinden endişe duyduğunu belirtti.

Batarya tedarikindeki sorunların 2025 ve 2026 yıllarında da devam edeceğini öngören Tavares, tedarikte rahatlama olsa bile, batı ülkelerindeki otomotiv sanayisinin doğudaki tedarik kaynaklarına olan bağımlığının devam edeceğini söyledi.

Carlos Tavares küresel çapta batarya üreten tüm fabrikaların şu anda otomotiv sektörünün batarya talebini karşılayabilmek için, kendi kapasite sınırlarını zorlayan bir tempo ile çalıştıklarını belirtti.

Elektrikli araçların klasik yanmalı motorlu araçlara göre ortalama beş yüz kilogram daha ağır olduğunu hatırlatan Tavares, bu durumun önümüzdeki yıllarda ham madde tedariki açısından bazı yapısal engeller ortaya çıkarabileceğine dikkat çekti.

Elektrikli araç üretim sürecinin diğerine oranla daha fazla miktarlarda ham madde gerektirmesi nedeniyle, zaman içerisinde ham madde arzında yetersizlikler ortaya çıkabileceğine de değinen Tavares, bu durumda jeopolitik risklerin artmasının da kaçınılmaz olacağını söyledi.

Sektörün uzun vadeli stratejisine bir öz eleştiri de getiren Tavares, şu anda otomotiv firmalarının sadece yeni teknolojiler üzerine odaklandığını ve piyasayı çok kısa bir süre içerisinde bataryalı araçlarla doldurmaya hazır olduklarını, fakat ne kendilerinin ne de piyasa düzenleyici organların bu akıllı ulaşım konseptine geçiş sürecinin uzun vadeli olası sonuçları hakkında yeterli vizyona sahip olmadıklarını iddia etti.

Temiz enerji, yerleşim birimlerinde ihtiyaç duyulan şarj istasyonu altyapıları ve sektörün artan ham madde ihtiyaçları gibi önemli konuların yeterince gündeme getirilmediğinden şikayet eden Tavares, bu kritik dönüşüm sürecinde hiç kimsenin fotoğrafın bütününe bakmak istemediğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü