Euro Bölgesinde İmalat Sektörü Ekim Ayında Rekor Büyüme Kaydetti

04 Kasım 2020

IHS Markit tarafından Euro Bölgesini kapsayan Ekim ayı satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) sonuçları 2 Kasım 2020 Pazartesi günü açıklandı. İmalat sanayindeki büyümenin Ekim ayında büyük miktarda artış gösterdiği fakat bu artışın genele yaygın olmadığı ve büyük ölçüde Almanya’daki sıçramaya bağlı olarak gerçekleştiği belirtildi.

Araştırmanın dikkat çekici sonuçlarından birisinin de imalat ve hizmet sektörleri arasındaki ayrışma olduğu ve hizmet sektörünün koronavirüs salgını nedeniyle tüm bölge genelinde Ekim ayında da daralmaya devam ettiği bildirildi.

Araştırma sonuçlarına göre Eylül ayında 53.7 puan olan Euro Bölgesi imalat PMI endeksi, Ekim ayında 54.8 puana yükseldi. 2018 yılının Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeyi kaydeden imalat PMI endeksi, ay ortasındaki ön okuma değeri olan 54.4 puanın da üzerinde gerçekleşmiş oldu.

Çarşamba günü açıklanacak kompozit endekse dahil edilecek olan ve ekonominin sağlığı konusunda önemli bir ölçüm parametresi olarak kabul edilen üretim endeksinin de Eylül ayındaki 57.1 değerinden 58.4 puna yükseldiği bildirildi.

IHS Markit Baş Ekonomisti Chris Williamson konu ile ilgili yaptığı açıklamada, imalat sektöründeki üretim ve sipariş verilerinin Ekim ayında son yirmi yılda az rastlanır ölçüde yüksek geldiğini belirtti. Öte yandan bu çok olumlu verilerin bölge geneline dengeli dağılmadığına dikkat çeken Williamson, büyümenin net bir şekilde Almanya merkezli olduğunu ve Almanya’daki fabrika siparişlerinin son 25 yılın en yüksek seviyelerine ulaştığını sözlerine ekledi.

Öte yandan yakın zamanda diğer Avrupa ülkeleri gibi Almanya’nın da ikinci dalgaya karşı tedbir amaçlı kapanma kararı alması nedeniyle büyümenin sürdürülebilir olmayabileceği yolunda endişelerin arttığı belirtiliyor.

İmalat sektöründe üretim artıyor olmakla birlikte, bunun sürdürülebilir olmasının hane halkı moraline ve istihdam pazarının güçlenmesine bağlı olduğunu olduğunu belirten Chris Williamson, ikinci dalganın görünür hale gelmesinden dolayı sürdürülebilirlik ihtimalinin zayıfladığını söyledi.

Geçtiğimiz Cuma günü yayınlanan resmi verilere göre, Euro Bölgesi ekonomisi yılın ikinci çeyreğindeki karantina sürecinde %11.8 küçüldü. Fakat yılın son çeyreğinde ise beklentilerin üzerinde %12.7 oranında bir büyüme kaydedildi.

Ekim ayında imalat sektöründe talep ciddi oranda arttı ve fabrika sipariş defterleri sağlıklı bir şekilde dolmaya başaldı. Fakat buna rağmen bordrolu çalışanların sayısı Ekim ayında da azalmaya devam ederek, iyimser yaklaşımları gölgede bıraktı. Üretim endeksinin ileri vadeli değeri de 63.8 puandan 62.7 puana geriledi.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü