Fitch Solutions'a Göre Korona Virüsünden Kurtulmanın Yaşanacağı 2021'de Metal Fiyatlarının Ortalamanın Üzerinde Yükselmesi Bekleniyor

02 Aralık 2020

Finansal risk yönetimi, çözümleri ve yapısal sorunları belirleme şirketi Fitch Solutions Country Risk and Industry Research (Fitch Solutions), madencilerin ve metal üreticilerinin gelecek yıl daha uygun bir fiyatlandırma ortamında olacakları beklentisindeyken hemen hemen tüm maden ve metal fiyatlarının gelecek yılın yıllık ortalama baz fiyatından daha yüksek olacağını öngörüyor.

Sözkonusu öngörülen duruma bir kesin istisna Fitch Solutions'ın 2021'de düşmesini beklediği demir cevheri fiyatları olacak, ancak bu yıl Çin'in altyapı yatırımlarının yarattığı ivme ve sunumun büyümesi üzerinde uyguladığı kısıtlamalar nedeniyle istemde oluşan belirgin artış sonucu tüm emtia malı fiyatları arasında açık bir biçimde daha iyi performans gösteren demir cevheri fiyatları yine de olması gereken fiyatın üzerinde seyredecek.

Fitch Solutions, gelecek yıl Korona virüsü aşılarının kullanıma sunulmasıyla birlikte fiyatların küresel düzeyde daha geniş ve derin bir ekonomik toparlanmayla destekleneceğini öne sürüyor. Ayrıca Fitch Solutions araştırma ekibinin orta dönemde daha zayıf olacağını öngördükleri ABD dolar kuru da emtia fiyatları için bir kuyruk rüzgarı işlevi görecek.

Dahası, aşıya erişim, 2021'de ekonomik çalışmalardaki aksaklıkların azaltılmasına da yardımcı olacak.

Fitch Solutions, içinde bulunduğumuz yılda yaşadığımız yaygın sokağa çıkma yasakları ve kısıtlamaların ekonomide birçok çalışmayı olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, bakır piyasasındaki durumu örnek gösterdi.

Fitch Solutions, istem açısından ise, gelecek yıl küresel mineral ve metal isteminde keskin bir toparlanma olacağını öngörüyor.

Fitch Solutions analizcileri "Çin yönetiminin politikalarıyla desteklenen altyapı projeleri ilerleme kaydetmeye devam ettikçe Çin'in metal tüketimi de güçlü kalacaktır. Ancak, 2020'de yönetimin teşvikiyle gözlemlenen tüketimin gücü göz önüne alındığında, ülkede çelik istemi  konusunda daha fazla yukarı yönlü itekleyici öge bulmak zor olacak." yorumunda bulundular.

Diğer metallere olan istemin ne olacağına gelince, Fitch Solutions, otomotiv sektörü gibi son ürün sektörleri canlanırken, alüminyum da içerisinde olmak üzere Çin'de bu yıl daha güçlü bir büyüme kaydedilebileceğinin altını çiziyor.

Kaynak: Miningweekly web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü