Hindistan, Ülkeye Kömür Dışalımının Ertelenmesi Durumunda Kamu Hizmetlerine Yakıt Sağlanmasında Kesintiler Olacağı Konusunda Uyarıda Bulundu

23 Mayıs 2022

Hindistan Enerji Bakanlığı Çarşamba günü (18/05/2022) Bakanlık yetkililerinin ülkedeki artan enerji istemini karşılama konusunda güçlük çekmeye başladıklarını gerekçe göstererek, 15 Haziran’a (2022) kadar enerji potasına eklemek üzere kömür dışalımında bulunulmaması durumunda eyaletler tarafından gerçekleştirilen kamu hizmetlerine yakıt sağlamayı %5 oranında azaltacaklarını açıkladı.

Ülkede Nisan ayında (2022) yaşanmış olan sıcak hava dalgası, elektrik tüketimini rekor düzeylere çıkararak altı yıldan uzun bir süredir görülen en kötü elektrik krizine yol açarken Hindistan ülke yönetimini kömür dışalımının azaltılması politikasından dönüş yapmaya zorladı.

Enerji Bakanlığı, eyaletlerin kömür dışalımlarının düşük kalmasının "kömürün bulunabilirliğini azaltarak sorunun ortaya çıkmasının nedeni" olduğunu ayrıca eyaletlerin bu sorunu giderme yönündeki çabalarının "doyurucu olmadığını" belirtti. Bakanlık, enerji üretim potasına ekleme amaçlı kömür dışalımının Mart ayına (2022) kadar olan mali yıl döneminde beşinci kez gerileyerek 8,3 milyon tona indiğini duyurdu.

Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Yurtdışından alınacak kömür ile yerli kömürün harmanlanmasına 15 Haziran 2022’ye kadar başlanmaması durumunda kömür stokunda açık yaşamaya başlayacak olan termik santrallere yurtiçinden kömür sağlanması çalışmaları %5 oranında azaltılacaktır." vurgusu yapıldı.

Hindistan, federal yönetim ile eyalet yönetimleri tarafından gerçekleştirilen kamu hizmetlerine, yerli üretim kömürle harmanlamak üzere kömür gereksinimlerinin %10'unu yurtdışından edinme hedefi koymuştu.

Bakanlık, edinilen kömür miktarının %50'sinin 30 Haziran'a (2022) kadar, diğer %40'ının Ağustos ayı (2022) sonuna kadar, kalan %10'unun ise Ekim ayı (2022) sonuna kadar teslim edilmesinin gerçekleştirilmesi talimatını vermişti.

İlgili talimatta, çoğu borç yüklü durumda olan eyalet kurumlarının, kömür siparişi vermeyi geciktirmeleri ile kömür edinimlerinin 15 Haziran'a kadar yerlerine ulaşmaması durumunda yurtiçinden sunumun azalması nedeniyle elektrik santrallerini çalıştırmak için daha fazla kömür dışalımı yapmak zorunda kalacakları belirtiliyor.

Bakanlık, "Açığa düşen tüm elektrik üretim firmaları, harmanlamak amacıyla %15 oranında kömür dışalımı yapmak zorunda kalacak.” uyarısı yapıyor.

Bunun yanısıra, "Nisan (2022) ile Mayıs (2022) aylarında yerli kömür ile yurtdışından alınan kömürün çok fazla harmanlaması yapılmadı." denilen açıklamada, henüz harmanlamayı başlatmamış olan tesislerin, Ekim ayına (2022) kadar %15 oranında, Kasım ayından (2022) Mart ayına (2023) kadar ise %10 oranında harmanlanmış kömür kullanımını sağlamaları gerektiği dile getiriliyor.


Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü