Hindistan’da Otomotiv Yan Sanayii Zor Durumda

30 Temmuz 2019

Hindistan Otomotiv Yan Sanayicileri Birliği Başkanı Ram Venkataramani, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, otomobil satışlarında sert bir düşüş yaşandığına dikkat çekti. Durumun bu şekilde devam etmesi halinde beş milyon kişinin istihdam edilmiş olduğu bu sektörde, işten çıkarmaların yakın zamanda kaçınılmaz hale geleceğini belirten Venkatamarani, bunun sonucunda yaklaşık bir milyon kişinin işsiz kalabileceği uyarısında bulundu.

Hindistan otomobil sanayi son yılların en zor dönemlerinden birinden geçiyor. Yılın ilk çeyreğinde binek otomobil satışları %18.4 oranında azaldı. Geçtiğimiz Haziran ayında gerçekleşen aylık satış miktarı ise son 18 yılın en düşük seviyelerine geriledi.

İmalat sektöründeki toplam üretimin yaklaşık yarısını oluşturan otomotiv sanayiinde yaşanan bu sorun, Hindistan’ın ekonomik büyümesini de son beş yılın en düşük seviyelerine çeken baş aktör olarak göze çarpıyor.

Başkan Venkatamarani yaptığı açıklamada, hükümetin elektrikli taşıtlar ile ilgili henüz net bir politika oluşturamamış olmasından dolayı, otomotiv sektöründeki yatırımların neredeyse durma noktasına geldiğini söyledi. Piyasanın bir an önce elektrikli taşıtlara açılması yönünde hükümet tarafından aceleci bir politika uygulanması durumunda ise, otomotiv yan sanayinde üretim ve yatırım yapan şirketlerin daha da zor durumda kalacağını belirten Venkatamarani, bu durumun ithalatta da büyük artış yaşanmasına sebep olarak cari dengeleri de etkileyeceğini sözlerine ekledi.

Venkatamarani ayrıca, otomobil ve yedek parça üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi için de hükümete çağrıda bulundu.

Kaynak: Reuters  web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü