İngiltere’de Otomobil Satışları Ağustos Ayında Tekrar Düşüşe Geçti

04 Eylül 2020

İngiltere Motorlu Araç Üreticileri Ve Bayileri Birliği (SMMT) tarafından 4 Eylül 2020 Cuma günü yapılan açıklamada, Ağustos ayında yeni otomobil satışlarının yıllık bazda %6 oranında azaldığı bildirildi. Galerilerin yeniden açılmasıyla birlikte geçtiğimiz Temmuz ayındaki artışın ardından satışlarda tekrardan yaşanan bu gerilemenin hayal kırıklığı yarattığı belirtildi.

Geçtiğimiz Temmuz ayı verilerine göre otomobil satışları yıl içerisinde ilk kez yükselmiş ve %11 oranında artış kaydedilmişti. Diğer yandan otomobil satışları açısından Ağustos ayının istatistiksel anlamda pek canlı geçen bir ay olmadığını da değinildi.

SMMT Başkanı Mike Hawes rakamları yorumlarken, Temmuz ayında sektörde yaşanan kısa süreli bir iyimserliğin ardından gelen bu son verileri umut kırıcı bulduklarını ifade etti. Öte yandan Ağustos ayının satış anlamında canlı bir ay olmadığını da göz ardı etmediklerini belirten Hawes, son gelen rakamlara çok fazla anlam yüklemenin de yanıltıcı olabileceğine dikkat çekti.

İngiltere’de yeni otomobillerin model yıllarının Eylül ayında güncellenerek plaka üzerinde işaretlendiğini hatırlatan Mike Hawes, piyasanın durumu ile ilgili daha sağlıklı yorum yapabilmek için Eylül sonu verilerini beklemenin daha doğru olacağını belirtti.

UK Automotive danışmanlık firması yetkililerinden Michael Woodward, kendi yaptıkları bir araştırmaya göre otomobil müşterilerinin yaklaşık yarısının mevcut araçlarını eskisine göre daha uzun bir süre ellerinde tutma niyetinde olduklarını ortaya koyduğunu belirterek, telafi edici talep doygunluk noktasına geldiğinde satışlarda da düşüş yaşanmasının olağan olduğunu söyledi.

Michael Woodward, bir yandan da vatandaşların büyük bölümünün salgın ortamında toplu taşıma araçlarına alternatif arayışında olduklarını ve bu durumda daha uygun fiyatlı olan ikinci el piyasasının canlanmasının da olası olduğunu sözlerine ekledi.

Ekonomistler, İngiliz hükûmetince salgın döneminde yürürlüğe koyulan istihdam koruma planının gevşetilmesi ile birlikte, işsizlik oranlarında da bir yükseliş eğiliminin baş gösterdiğine dikkat çekerek, bu durumun önümüzdeki dönemde mal ve hizmetlere olan talebi olumsuz etkileyecek en önemli faktörlerden birisi olacağını belirtiyorlar.
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü