İngiltere’de Otomobil Sektöründe Yatırımlar %70 Azaldı

31 Temmuz 2019

İngiltere’de Motorlu Araç Üreticileri Topluluğu (SMMT) tarafından bugün (31 Temmuz 2019) yapılan açıklamada, otomobil sektöründeki yatırım miktarının yılın ilk altı ayında %70 oranında azaldığı belirtilerek, anlaşmasız Brexit durumunda en ağır sonuçların otomotiv sektöründe yaşanacağı uyarısında bulunuldu.

Yeni gümrük tarifelerinin uygulanacak olması ve bürokrasinin artması gibi sorunlardan dolayı, anlaşmasız Brexit’e en çok sesini çıkaran sektörlerin başında, İngiltere’nin en büyük ihracat kalemini üreten ve 800,000 kişiye istihdam sağlayan otomotiv sektörü geliyor.

Topluluk tarafından yapılan açıklamada, 2019 yılının ilk atı ayında otomotiv sektöründeki yatırım miktarının 90 milyon sterline düştüğü bildirildi. Bu rakamın geçen yıl aynı dönem 347.3 milyon, 2017 yılı Haziran ayında ise 647.4 milyon sterlin olduğu belirtildi.

Olası bir anlaşmasız ayrılık durumunda sektördeki firmaların kendi risklerini azaltmak için antrepo kiralama ve yedek parça stoklama gibi faaliyetlere de bu yıl 330 milyon sterlin harcadıkları öğrenildi.

Öte yandan küresel pazardaki talep daralması ve ticaret savaşları gibi faktörlere koşut olarak ilk altı ayda sektördeki üretim miktarının da %20 oranında azaldığı görüldü.

Topluluk Başkanı Mike Hawes, yatırımların artması için sektörün uluslararası rekabetçi bir ticaret ortamına gereksinim duyduğunu belirterek, yeni hükümetten ticari engellerden mümkün olduğunca arındırılmış bir Brexit anlaşmasını bir an önce imzalamasını beklediklerini sözlerine ekledi. 
 
Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü